cojemy.pl > Dania główne > Wykwintna rolada z mintaja

wyszukaj przepisy wg. składników, na przykład: Przepisy z pstrągiem ale bez cytryny

Wykwintna rolada z mintaja

Formy potrawy: danie główne, danie rybne

Składniki potrawy

400g filetów z mintaja lub innej ryby morskiej
0,3 szklanki mleka
3 jaja
2 sucharki
1 łyżeczka masła
sałata
sól, pieprz
pęczek natki pietruszki

Przyrządzanie

Sucharki na krótko namoczyć w niewielkiej ilości ciepłej przegotowanej wody, następnie sucharki mocno odcisnąć i zmielić z rybą w maszynce do mięsa.

Masę doprawić do smaku solą i pieprzem, dodać jedno jajko, jedną łyżkę drobno posikanej natki pietruszki i dokładnie wymieszać.

Następnie należy usmażyć omlet: dokładnie ubić mikserem mleko z dwoma jajkami i wlać na patelnię z roztopionym masłem. Przykryć i smażyć na bardzo słabym ogniu, aż omlet się zetnie. Włożyć omlet na czystą płócianną serwetkę. Na omlet nałożyć farsz rybny i zwinąć roladę razem z serwetką.

Przełożyć ją na durszlak lub wkładkę do gotowania na parze i postawić na garnku z gotującą się wodą - gotować orzez 35-40 minut. Po upływie tego czasu ostrożnie zdjąć serwetkę.

Chwilę poczekać aż rolada ostygnie, a następnie przełożyć ją na półmisek wyłożony liśćmi sałaty. Obficie posypać roladę resztą posiekanej natki pietruszki, udekorować cząstkami pomidorów, plasterkami ogórków i rzodkiewek.

Widok do druku

Zobacz przepisy ze składnikami znajdującymi się w tej potrawie

Chleb (każdy rodzaj), Dorsz, Halibut, Jajka, Masło, Mintaj, Mleko, Mątwa, Pieprz, Pietruszka, Sałata, Sól kuchenna, Łupacz

Podobne przepisy

Rolada orzechowa

Forma potrawy: Ciasto
4 jaja
7dag mielonych orzechów włoskich
7dag cukru
25dag bitej śmietany
» zobacz przepis

Mintaj z sosem włoskim

Forma potrawy: Danie rybne, Danie główne, Sos
Sos:
15dag pomidorów
pęczek włoszczyzny
3 łyżki oleju lub oliwy
5dag cebuli
ząbek czosnku
liść laurowy
gałązka tymianku, oregano i rozmarynu
20g świeżego imbiru
Danie:
4 porcje filetów z mintaja
jajko
4 łyżki mąki
sól, pieprz
40g tłuszczu do smażenia
» zobacz przepis

Rolada serowa

Forma potrawy: Przekąska lub przystawka
50dag żółtego sera
2 serki topione
pół kostki masła
groszek zielony lub 15dag pieczarek
» zobacz przepis

Filety z mintaja pieczone w sosie pomidorowo-pieczarkowym

Forma potrawy: Zapiekane, Danie rybne, Danie główne
4 filety z mintaja
4 pomidory bez skórki
2 drobno posiekane cebule
25dag obranych pokrojonych w plastry pieczarek
3 jajka
szklanka wytrawnego białego wina
3/4 szklanki śmietany
masło do posmarowania formy
sól, pieprz
» zobacz przepis

Rolada z indyka

Forma potrawy: Danie główne
Pierś z indyka (ok.1kg)
8dag masła, łyżka brandy
 
Nadzienie:
30dag wieprzowiny bez kości
15dag pieczarek
cebula
10dag bułki okrojonej ze skórki
pół szklanki mleka
2 jajka, łyżka masła, łyżka brandy
łyżka natki, gałka muszkatałowa
imbir, pieprz, sól
» zobacz przepis

Mintaj zapiekany

Forma potrawy: Danie rybne, Zapiekane, Danie główne
80dag mintaja (morszczuka, halibuta)
2 duże cebule czerwone
2 łyżki mąki
łyżka soku z cytryny
3-4 łyżki oleju
łyżka masła
szklanka śmietany
jajo
po ćwierć łyżeczki suszonej bazylii, tymianku, i startego rozmarynu
natka pietruszki lub koperek
szczypta cukru
sól
pieprz
» zobacz przepis

Mintaj lub dorsz w chrzanie

Forma potrawy: Danie rybne, Danie główne
80dag filetów rybnych (z mintaja lub dorsza)
łyżka soku z cytryny
łyżka mąki
3 łyżki oleju
10dag chrzanu
kieliszek białego wytrawnego wina
łyżeczka masła roślinnego
szklanka śmietany
1,5 łyżeczki mielonego imbiru
natka pietruszki
pieprz
sól

Do podania:
zmieniaki
biała kapusta
» zobacz przepis

Mintaj lub dorsz zapiekany z grzybami

Forma potrawy: Danie rybne, Zapiekane
400-500g filetów lub mrożonych kostek z mintaja lub dorsza
20g mąki
20g oleju
1/2 szklanki śmietany
150g świeżych grzybów (mogą być pieczarki)
400g ziemniaków
80-100g startego, ostrego żółtego sera
pół pęczka natki pietruszki
sól, pieprz, szczypta ostrej papryki
» zobacz przepis

Rolada biszkoptowa z marmoladą

Forma potrawy: Ciasto
5 jaj
10dag (5 łyżek) cukru drobnego krystalicznego
10dag (5 łyżek) mąki pszennej
20dag marmolady
2dag (1 łyżka) cukru pudru
papier pergaminowy do wyłożenia formy
tłuszcz do wysmarowania papieru
» zobacz przepis

Rolada z indyka śliwkowo-migdałowa

Forma potrawy: Danie główne
100g suszonych śliwek bez pestek
posiekany majeranek
100g migdałów w płatkach
szczypta cynamonu
750g filetów z indyka
sól, pieprz
2 cebule
1 łyżka margaryny
1 łyżka koncentratu pomidorowego
1 por
500g marchwi
200ml śmietany
1 łyżka marynowanego pieprzu
» zobacz przepis

Zapiekanka ziemniaczana wykwintna

Forma potrawy: Zapiekane
piersi z indyka
żółty ser
cebula
pół papryki
pomidor
50 dkg ziemniaków
 
olej
ocet winny
przyprawa oregano
przyprawa do grilla
sól
groszek konserwowy
» zobacz przepis

Rolada wieprzowa z kaszą

Forma potrawy: Danie główne
75dag mięsa od łopatki wieprzowej
Nadzienie:
20dag kaszy gryczanej
2dag grzybów suszonych
3 łyżki masła
1 cebula
120ml śmietany
1 łyżeczka mąki
sól, pieprz
» zobacz przepis
↑ wróc do góry ↑
Cookies i polityka prywatności.

Serwis cojemy.pl wykorzystuje pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w witrynie. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Zobacz szczegóły w polityce prywatności.