Formy potrawy: Dania główne, Dania rybne, dla ilu osób: 4
400 g filetów z mintaja lub innej ryby morskiej
0,3 szklanki mleka
3 jaja
2 sucharki
1 łyżeczka masła
sałata
sól, pieprz
pęczek natki pietruszki
Sucharki na krótko namoczyć w niewielkiej ilości ciepłej przegotowanej wody, następnie sucharki mocno odcisnąć i zmielić z rybą w maszynce do mięsa.
Masę doprawić do smaku solą i pieprzem, dodać jedno jajko, jedną łyżkę drobno posikanej natki pietruszki i dokładnie wymieszać.
Następnie należy usmażyć omlet: dokładnie ubić mikserem mleko z dwoma jajkami i wlać na patelnię z roztopionym masłem. Przykryć i smażyć na bardzo słabym ogniu, aż omlet się zetnie. Włożyć omlet na czystą płócianną serwetkę. Na omlet nałożyć farsz rybny i zwinąć roladę razem z serwetką.
Przełożyć ją na durszlak lub wkładkę do gotowania na parze i postawić na garnku z gotującą się wodą - gotować orzez 35-40 minut. Po upływie tego czasu ostrożnie zdjąć serwetkę.
Chwilę poczekać aż rolada ostygnie, a następnie przełożyć ją na półmisek wyłożony liśćmi sałaty. Obficie posypać roladę resztą posiekanej natki pietruszki, udekorować cząstkami pomidorów, plasterkami ogórków i rzodkiewek.
Forma potrawy: Ciasta
4 jaja
7 dag mielonych orzechów włoskich
7 dag cukru
25 dag bitej śmietany
Forma potrawy: Przekąski lub przystawki
50 dag żółtego sera
2 serki topione
pół kostki masła
groszek zielony lub 15 dag pieczarek
Filety z mintaja pieczone w sosie pomidorowo-pieczarkowym
Forma potrawy: Dania główne, Zapiekane, Dania rybne
4 filety z mintaja
4 pomidory bez skórki
2 drobno posiekane cebule
25 dag obranych pokrojonych w plastry pieczarek
3 jajka
szklanka wytrawnego białego wina
3/4 szklanki śmietany
masło do posmarowania formy
sól, pieprz
Forma potrawy: Sosy, Dania główne, Dania rybne
Sos:
15 dag pomidorów
pęczek włoszczyzny
3 łyżki oleju lub oliwy
5 dag cebuli
ząbek czosnku
liść laurowy
gałązka tymianku, oregano i rozmarynu
20 g świeżego imbiru
Danie:
4 porcje filetów z mintaja
jajko
4 łyżki mąki
sól, pieprz
40 g tłuszczu do smażenia