Formy potrawy: Przekąski lub przystawki, Przetwory, czas przygotowania: 2 godz. 10 min.
1,75 kg marchewki
1 litr rosołu z kostki
duży pęczek natki pietruszki
190 g masła
2 łyżki cukru
100 ml białego wina
4 jaja
4 łyżki mąki
2 łyżki soku z cytryny
1 łyżka utartej skórki cytrynowej
250 ml gęstej śmietany
sól, pieprz, gałka muszkatołowa
olej do smarowania formy
Na początek marchewkę oczyscić, umyć, odłożyć 750 g marchewki tej samej wielkości, resztę pokroić w talarki, włożyć do 750 ml gorącego rosołu, gotować 20 min. Całe marchewki ułożyć w jednym rzędzie w płaskim rondlu, dodać 2 łyżki masła, postawić na silnym ogniu, smażyć 5 min. Następnie ogień zmniejszyć, marchewki zalać 250 ml rosołu i winem, dodać sól, cukier i gotować do odparowania sosu, obracając je, by równomiernie pokryły się gęstym sosem z gotowania.
Ostudzić.
Pietruszkę opłukać, oczyścić, posiekać. Ugotowaną marchewkę w talarkach zmiksować. Wbić jaja, dodać smietanę, sok cytrynowy, skórkę cytrynową, masło i mąkę, wsypać pietruszkę, przyprawić solą, pieprzem i utartą gałką, dokładnie wymieszać.
Formę na pasztet wysmarować olejem, wyłożyć folią aluminiową, ponownie posmarować olejem. Na dnie ułożyć warstwę masy marchewkowej, następnie warstwę całych marchewek w sosie, ponownie warstwę masy, marchewki i zakończyć warstwą masy. Formę przykryć natłuszczoną folią, wstawić do gorącej kąpieli wodnej w ogrzanym do temp. 150 st. C. piekarniku. Piec przez godzinę.
Po upieczeniu zdjąć folię, pasztet ostudzić, wstawić na noc do lodówki. Podawać pokrojony w plastry z sosami ziołowymi.
Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, Przetwory
250 g wątroby wieprzowej
800 g schabu karkowego bez kości
200 g słoniny w plastrach
2 jaja
1 mała cebula
2 cebulki dymki
1 ząbek czosnku
200 ml mleka
1 łyżka mąki ziemniaczanej
100 ml białego wytrawnego wina
mały pęczek natki pietruszki
500 ml bulionu
20 g żelatyny
sól, pieprz, gałka muszkatołowa
Do podania:
chleb wiejski
musztarda
korniszony
Pasztet z jarzyn o trzech smakach
Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, Przetwory
60 dag małych buraczków
60 dag porów
60 dag marchewki
duża cebula
cebulka dymka
2 łyżki oliwy
2 ząbki czosnku
250 ml śmietany
6 jaj
6 kopiastych łyżek mąki
5 dag utartego parmezanu
3 łyżki masła
1 łyżeczka utartej skórki cytrynowej
sól, pieprz, imbir, gałka muszkatołowa
masło do smarowania formy
Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, Dania rybne
200g sardynek z puszki
sól
świeżo zmielony pieprz naturalny
otarta skórka z 1 cytryny
sok cytrynowy do smaku
225g serka śmietankowego
Do przybrania:
przepołowione plastry cytryny
natka pietruszki
Do podania:
podgrzane krakersy