Forma potrawy: Zupy, dla ilu osób: 8, czas przygotowania: 2 godz.
1 kość szpikowa wołowa lub cielęca
1 kg mięsa wołowego lub cielęcego
0,5 kg marchwi
0,5 kg rzepy
0,5 kg ziemniaków
1 kg świeżego bobu
0,5 kg cukinii
3 średnie pory (tylko białe części)
15 łodyżek natki pietruszki
1 cebula
sól, pieprz
pęczek kolendry
Starannie umyć i obrać wszystkie warzywa, wyłuskać bob, jeśli jest w strąkach.
Warzywa, mięso i kość włożyć do dużego garnka i zalać wodą, osolić, popieprzyć, dodać pół pęczka obranej i posiekanej kolendry.
Gotować najpierw na dużym ogniu 1 godzinę, potem zmniejszyć ogieć, dodać ziemniaki i po 10 minutach bob.
Wyjąć mięso, ziemniaki i bob. Resztę składników dobrze utrzeć i wymieszać.
Włożyć z powrotem ziemniaki i bob, pogotować chwilę. Odstawić i posypać zupę świeżą kolendrą.
Mięso podawać oddzielnie z bukietem gotowanych warzyw.
Forma potrawy: Zupy
1 szklanka dowolnej kaszy lub ryż
1 litr mleka
sól
cukier do smaku
Forma potrawy: Zupy
1,5 litra wywaru z drobiu i warzyw
15 dag szynki wędzonej
2-3 żółtka
5 dag kaszy manny
zielenina
sól, pieprz
Forma potrawy: Zupy
60 dag wołowiny bez kości
60 dag ziemniaków
20 dag słoniny
2 dag mąki
10 dag cebuli
2-3 ząbki czosnku
duża papryka surowa lub konserwowa
sól, pieprz
majeranek
kminek
gałka muszkatołowa
papryka ostra
Forma potrawy: Zupy
500 ml tokaju (wino)
500 ml wody
100 g cukru
100 ml śmietanki kremówki
6 żółtek
1 łyżka cukru
1/2 laski wanilii