Forma potrawy: Sałatki
4 średnie bakłażany
1 głowka czosnku
1 łyżeczka kminku
1 łyżeczka papryki
4 łyżki octu winnego
2 łyżki oliwy z oliwek
10 łodyżek natki pietruszki
sól, pieprz
Forma potrawy: Kolacje, Śniadania
40 dag ryby wędzonej
10 dag masła
2 łyżeczki zielonej pietruszki
1 łyżeczka musztardy
Forma potrawy: Dania główne, Dania rybne
400 g filetów z mintaja lub innej ryby morskiej
0,3 szklanki mleka
3 jaja
2 sucharki
1 łyżeczka masła
sałata
sól, pieprz
pęczek natki pietruszki
Forma potrawy: Dania główne
szklanka ryżu
2 szklanki wrzącej wody
sól
2 jaja
1 i 1/2 szklanki mleka
1/2 szklanki oliwy lub oleju
2 szklanki utartego żółtego sera
szklanka drobno posiekanej zielonej pietruszki
1/4 szklanki drobno posiekanych liści selera
posiekana cebula
1/8 łyżeczki roztartej szałwi
pieprz
masło
Forma potrawy: Sałatki, Kolacje
główka sałaty
pęczek szparagów
2 jajka
natka
białe pieczywo
sos:
4 łyżki oleju
1/2 musztardy
cukier
biały pieprz
sól
Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, Dania główne, Kolacje
70 dag marchwi
1-2 cebule
10 dag świeżego boczku
natka pietruszki
tymianek
sól
Forma potrawy: Dania główne, Kolacje
6 szklanek wrzącej wody
2 szklanki kaszy gryczanej
3 łyżki masła lub oleju
3 posiekane cebule
25 dag posiekanych pieczarek
pół szklanki posiekanej zielonej pietruszki
pół szklanki posiekanego selera
sól, pieprz
Cukinia (lub dynia/kabaczek) duszona z ziołami
Forma potrawy: Dania główne
1 kg młodej cukini, kabaczka lub dynii
2 łyżki masła
1 łyżeczka mąki
po 1 łyżce pokrojonych świeżych ziół: zielonej pietruszki szczypiorku, koperku i bazylii
1/2 łyżeczki cukru
sól, pieprz
Do podania:
grzanki