Forma potrawy: Dania główne, Śniadania
8 jajek
8 parówek
1 główka czosnku
1 główka sałaty
2 cebule
sól, pieprz
olej sojowy lub słonecznikowy
sok z cytryny
Boczniaki w sosie cytrynowo-czosnkowym
Forma potrawy: Przekąski lub przystawki
600 g boczniaków
6 łyżek oleju
4 łyżki soku z cytryny
2 ząbki czosnku
sól, pieprz
Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, Kolacje, Śniadania
śledź duży lub średniej wielkości, wędzony lub marynowany
20 dkg twarogu
ząbek czosnku
pietruszka lub koperek
przyprawy do smaku
Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, Kolacje, Śniadania
20 dag papryki
15 dag cebuli
1 łyżka oleju
1 ząbek czosnku
Cukinia z warzywnym nadzieniem
Forma potrawy: Zapiekane
4 średnie cukinie lub małe kabaczki
4 łyżki startego żółtego sera
Farsz:
2 cebule, 2 ząbki czosnku
3 strągi papryki(2 czerwone i żółta)
4 pomidory
łyżka bułki tartej, 4 łyżki oleju, łyżka ziół prowansalskich
kilka listków bazylii, pieprz mielony, sól
Sałatka pieczarkowa z sosem francuskim
Forma potrawy: Sałatki
50dag świeżych pieczarek
2 średnie świeże ogórki
2 ząbki czosnku
1 pęczek koperku, pietruszki i szczypiorku
połowa czerwonej papryki
1/3 szklanki oliwy z oliwek
2 łyżki octu winnego
sól
pieprz
Forma potrawy: Przetwory
kilogram małych ogórków gruntowych
główka czosnku
pęczek koperku
łyżka soli
litr wody
Forma potrawy: Przetwory
ogórki
na 10 litrów wody, 40 dag soli + 10 dag cukru
czosnek
koper
chrzan
liście wiśni
kawałek liścia z czarnej porzeczki
listek selera
pół liścia z dębu