Forma potrawy: Przetwory, potrawa wegetariańska
10 dużych główek czosnku
0,75 l wytrawnego, białego wina
0,15 l octu 10%
10 dkg cukru
5 łyżek oleju słonecznikowego lub oliwy z oliwek
1 łyżka soli
1 łyżka grubo mielonego pieprzu
liść laurowy, gałązka świeżego estragonu
opcjonalnie ostra papryka lub papryka chili
Wino połączyć z octem, wrzucić sól, cukier, przyprawy, zagotowac i dodac drobno posiekane listki estragonu.
Obrać ząbki czosnku i wrzucać stopniowo do wrzącego wywaru, gotowac 5 min. od
ponownego zawrzenia.
Przelać czosnek z wywarem do sloika, odstawić na 12 godz. Na drugi dzień ponownie doprowadzić do wrzenia i gotowac 5 min. Ostudzić, odcedzić.
Ząbki czosnku ułożyć w słoiczkach, zalać marynatą, na koniec do każdego dodać lyzke oleju.
Hermetycznie zamknąć, odstawić w chłodne miejsce.
Dla lubiących na ostro, do marynaty można dodać pikantne przyprawy, np. ostrą paprykę lub małe papryczki chili przekrojone na połowę.
Forma potrawy: Przetwory
1 kg czosnku
sól
Na zalewę:
1 szkl. octu
1 szkl. wody
1 łyżka soli
2 łyżki cukru
szczypta cynamonu
ziarna pieprzu
ziele angielskie
liście laurowe
Forma potrawy: Przekąski lub przystawki
kukurydza z puszki 1/2 puszki
feta 3/4 opakowania
czosnek zmiażdżony 1 średniej wielkości ząbek
pieprz biały do smaku
Forma potrawy: Dania główne
2 kg ziemniaków
15 dag ryżu
0,5 l mleka
10 dag wędzonego boczku lub słoniny
ew. 20 dag gotowanego mięsa
15 dag cebuli
czosnek
majeranek
sól, pieprz
papryka w proszku (słodka, z niewielkim dodatkiem ostrej)
przyprawa do zup (w proszku)
Forma potrawy: Przetwory
ogórki
sól
2 szklanki wody
1 szklanka octu
2 szklanki cukru
1 łyżka miodu
koper
czosnek
gorczyca