MENU
ZWIŃ MENU

Czosnek wyborny

Forma potrawy: Przetwory, potrawa wegetariańska

Składniki

10 dużych główek czosnku
0,75 l wytrawnego, białego wina
0,15 l octu 10%
10 dkg cukru
5 łyżek oleju słonecznikowego lub oliwy z oliwek
1 łyżka soli
1 łyżka grubo mielonego pieprzu
liść laurowy, gałązka świeżego estragonu
opcjonalnie ostra papryka lub papryka chili

Przyrządzanie

Wino połączyć z octem, wrzucić sól, cukier, przyprawy, zagotowac i dodac drobno posiekane listki estragonu.

Obrać ząbki czosnku i wrzucać stopniowo do wrzącego wywaru, gotowac 5 min. od
ponownego zawrzenia.

Przelać czosnek z wywarem do sloika, odstawić na 12 godz. Na drugi dzień ponownie doprowadzić do wrzenia i gotowac 5 min. Ostudzić, odcedzić.

Ząbki czosnku ułożyć w słoiczkach, zalać marynatą, na koniec do każdego dodać lyzke oleju.

Hermetycznie zamknąć, odstawić w chłodne miejsce.

Dla lubiących na ostro, do marynaty można dodać pikantne przyprawy, np. ostrą paprykę lub małe papryczki chili przekrojone na połowę.

Więcej przepisów znajdziesz na www.cojemy.pl

Skomentuj

Zobacz przepisy ze składnikami znajdującymi się w tej potrawie

Podobne przepisy

Czosnek w marynacie

Forma potrawy: Przetwory

1 kg czosnku
sól

Na zalewę:
1 szkl. octu
1 szkl. wody
1 łyżka soli
2 łyżki cukru
szczypta cynamonu
ziarna pieprzu
ziele angielskie
liście laurowe

Dip z kukurydzy i fety

Forma potrawy: Przekąski lub przystawki

kukurydza z puszki 1/2 puszki
feta 3/4 opakowania
czosnek zmiażdżony 1 średniej wielkości ząbek
pieprz biały do smaku

Żebroczka

Forma potrawy: Dania główne

2 kg ziemniaków
15 dag ryżu
0,5 l mleka
10 dag wędzonego boczku lub słoniny
ew. 20 dag gotowanego mięsa
15 dag cebuli
czosnek
majeranek
sól, pieprz
papryka w proszku (słodka, z niewielkim dodatkiem ostrej)
przyprawa do zup (w proszku)

Ogórki królewskie z miodem

Forma potrawy: Przetwory

ogórki
sól
2 szklanki wody
1 szklanka octu
2 szklanki cukru
1 łyżka miodu
koper
czosnek
gorczyca