Przepisy z czosnkiem
Kolorem zielonym zaznaczono czosnek
kg papryki
25dag cebuli
40dag pomidorów - twardych ale dojrzałych
3 szkl. wody
płaska łyżeczka soli
płaska łyżeczka kwasku cytrynowego
2 łyżeczki cukru
czosnek
ogórki
sól
2 szklanki wody
1 szklanka octu
2 szklanki cukru
1 łyżka miodu
koper
czosnek
gorczyca
1 średniej wielkości melon
1 średniej wielkości mango
2 duże suszone papryczki chilli
100ml (1 dl) octu winnego
4 ząbki czosnku
25g świeżego imbiru lub 1/2 łyżeczki sproszkowanego
25g siekanych migdałów
200g brązowego cukru
100g rodzynek
sól do smaku
dorodny kurczak (1,2 - 1,5 kg)
5-6 łyżek płynnego miodu
3-4 ząbki czosnku
puszka piwa
łyżka curry
sól
Do podania:
ryż
lub ziemniaki
400g piersi kurczaka
2 szklanki mleka kokosowego
2 szklanki wody
50g imbiru
3 ząbki czosnku
3 cebulki dymki
1 korzeń pietruszki
1 łodyżka trawki cytrynowej lub 1 łyżeczka utartej skórki cytryny
2 łyżki sosu rybnego
4 łyżki soku z cytryny
10 ziaren pieprzu
Do przybrania:
czerwone papryczki chilli
listki pietruszki
Składniki na 3 słoiki po 400ml
4 nieduże cukinie
2 bakłażany
5 pomidorów
3 cebule
5 ząbków czosnku
szklanka oliwy lub oleju
sól
tymianek
1 mały kurczak (0,8 - 0,9 kg)
4 łyżki oliwy z oliwek
2 filety anchois w oleju
25dag przecieru lub 10dag koncentratu pomidorowego
10dag dużych zielonych oliwek
2 ząbki czosnku
sok z ćwiartki cytryny
kilka gałązek natki pietruszki
pieprz, sól
kilka szczypt mąki
Do podania:
ryż
Do ozdoby:
sałata
kg dojrzałych pomidorów
50dag kwaśnych jabłek
25dag białej cebuli
6 ząbków czosnku
kawałek świeżego imbiru
12dag rodzynek
2 małe ostre papryczki
mały kawałek cynamonu
łyżka ziaren gorczycy
1-2 łyżeczki zielonego pieprzu
pół łyżeczki soli
30dag brązowego cukru
półtorej szklanki czerwonego octu winnego
po 2 czerwone i żółte papryki
2 ząbki czosnku
6 łyżek oliwy
2 łyżki octu balsamicznego
1 łyżka miodu
2-3 gałązki oregano
1 łyżka kaparów
2 dymki
1 bakłażan
pomidory - zależnie od wielkości bakłażana
ser żółty
czosnek
bazylia
estragon
sól, pieprz
80dag wołowiny (lub jagnięciny)
3 cebule
2 ząbki czosnku
papryka w proszku
sól, pieprz, majeranek
200ml białego wina
3 papryczki (mogą być chili dla odważnych)
2 pomidory
25dag sera edamskiego
1 szklanka drobnej fasoli ( może być kolorowa)
2 filety śledzi korzennych lub matiasów (20-25 dag)
2 cebule
10 śliwek z octu
2 łyżki posiekanego szczypiorku
6 łyżek posiekanej natki pietruszki
szklanka sosu tatarskiego
pieprz
3-4 ząbki czosnku
sól
Do podania:
pieczywo