Forma potrawy: Zupy, potrawa wegetariańska
4 ząbki czosnku
4 łyżki oliwy
4 pomidory
3 cebule
4 szklanki wody
sól, pieprz
4 kromki chleba
Obrany, drobno posiekany czosnek zrumienić na oliwie, dodać obraną, pokrojoną cebulę oraz obrane ze skórki i pokrojone pomidory. Dusić pod przykryciem do miękkości.
Zalać wrzącą wodą i gotować jeszcze przez około 5 minut. Doprawić solą i pieprzem.
Na talerz włożyć pokruszone kawałki chleba, zalać gorącą zupą i natychmiast podawać.
Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, Kolacje, Śniadania
25 dag twarogu
10 dag jogurtu
jajko
cytryna
główka czosnku
Dodatki:
4 łyżki oliwy
2 łyżki posiekanego szczypiorku
sól i pieprz
Forma potrawy: Zupy
1 szklanka dowolnej kaszy lub ryż
1 litr mleka
sól
cukier do smaku
Forma potrawy: Zupy
1,5 litra wywaru z drobiu i warzyw
15 dag szynki wędzonej
2-3 żółtka
5 dag kaszy manny
zielenina
sól, pieprz
Forma potrawy: Zupy
60 dag wołowiny bez kości
60 dag ziemniaków
20 dag słoniny
2 dag mąki
10 dag cebuli
2-3 ząbki czosnku
duża papryka surowa lub konserwowa
sól, pieprz
majeranek
kminek
gałka muszkatołowa
papryka ostra