Formy potrawy: Przekąski lub przystawki, Kolacje, Śniadania, potrawa wegetariańska
25 dag twarogu
10 dag jogurtu
jajko
cytryna
główka czosnku
Dodatki:
4 łyżki oliwy
2 łyżki posiekanego szczypiorku
sól i pieprz
Twaróg utrzeć z jogurtem, oliwą, skórką i sokiem cytrynowym.
Jajko ugotować na twardo, ostudzić, przetrzeć przez sito po czym dodać do pasty razem ze szczypiorkiem.
Ząbki czosnku obrać, rozgnieść wprost do pasty. Doprawić solą i pieprzem, zmiksować.
Pastę podawać z pieczonymi ziemniakami w folii, warzywami z grilla lub jako dodatek do pieczywa.
Forma potrawy: Kolacje, Śniadania
2 średniej wielkości marchewki
15 dag twarogu
7 dag margaryny lub masła roślinnego
sól i cukier
Forma potrawy: Kolacje, Śniadania
puszka makreli w pomidorach
ostry keczup
cebula
sól i pieprz
papryka w proszku
Forma potrawy: Zupy
4 ząbki czosnku
4 łyżki oliwy
4 pomidory
3 cebule
4 szklanki wody
sól, pieprz
4 kromki chleba