2,5 łyżki suszonych krążków pietruszki
1 czubata łyżeczka bazylii
2 zgniecione ząbki czosnku
2 łyżeczki margaryny lub masła
0,25kg chudego żółtego sera
sól i pieprz do smaku
2/3 filiżanki chudego mleka
0,5kg makaronu (najlepiej zielonego)
5 ząbków posiekanego czosnku
2 łyżki oliwy z oliwek
1 filiżanka utartego parmezanu
natka pietruszki do przybrania
Do podania:
jarzyny gotowane na parze
lub dowolna surówka
Na początek lekko przysmażyć pietruszkę, bazylię i dwa ząbki czosnku na margarynie lub maśle. Mieszając dodać ser, sól, pieprz, a następnie dolać mleko. Odstawić w ciepłe miejsce.
Podczas gotowania makaronu zeszklić na oliwie pozostałe ząbki czosnku. Odcedzić makaron i wymieszać go z podsmażonym czosnkiem, a następnie dodać pół filiżanki parmezanu.
Wyłożyć makaron na półmisek i polać przygotowanym wcźeśniej sosem. Posypać parmezanem i natką pietruszki.