Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, potrawa wegetariańska, dla ilu osób: 4, czas przygotowania: 15 min.
50g masła lub 2 łyżki oleju
2 ząbki czosnku rozgniecione
350g małych grzybków, np. pieczarek
świeżo zmielony pieprz naturalny
3 łyżki natki pietruszki, posiekanej
Do przybrania:
cząstki cytryny
Do podania:
grzanki z chleba lub paluszki
Na dużej patelni stopić masło lub podgrzać olej. Dodać czosnek, grzyby i smażyć na dość dużym ogniu przez 2 minuty, aż grzyby się zarumienią. Dodać sporo pieprzu i wsypać zieloną pietruszkę. Dobrze wymieszać.
Gorące grzyby ułożyć na talerzach i przybrać cząstkami cytryny.
Podawać natychmiast, z grzankami lub paluszkami.
Omlet z szynką, grzybami i serem
Forma potrawy: Śniadania
2 jajka
1 plaster szynki
2-3 grzybki mogą być pieczarki
łyżka zielonego szczypiorku
2 łyżki startego żółtego sera
sól, pieprz
2 jajka
2 ogórki konserwowe
mały słoik grzybów marynowanych (np. pieczarek)
nać szczypiorku
1-2 łyżeczki tartego chrzanu
1 część śmietany
2 części majonezu
sól
pieprz
Forma potrawy: Desery
425g brzoskwiń z puszki
425g gruszek z puszki
50g rodzynek
1 laska cynamonu
4 goździki
4 łyżki rumu
śmietanka (ewentualnie)
Grilowane ziemniaczki z czosnkiem
Forma potrawy: Dania na grilla
ziemniaki surowe 6 sztuk
czosnek 3 ząbki
papryka słodka w proszku 1 łyżeczka
sól 1 szczypta