MENU
ZWIŃ MENU

Pikantne grzybki z czosnkiem

Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, potrawa wegetariańska, dla ilu osób: 4, czas przygotowania: 15 min.

Składniki

50g masła lub 2 łyżki oleju
2 ząbki czosnku rozgniecione
350g małych grzybków, np. pieczarek
świeżo zmielony pieprz naturalny
3 łyżki natki pietruszki, posiekanej

Do przybrania:
cząstki cytryny

Do podania:
grzanki z chleba lub paluszki

Przyrządzanie

Na dużej patelni stopić masło lub podgrzać olej. Dodać czosnek, grzyby i smażyć na dość dużym ogniu przez 2 minuty, aż grzyby się zarumienią. Dodać sporo pieprzu i wsypać zieloną pietruszkę. Dobrze wymieszać.

Gorące grzyby ułożyć na talerzach i przybrać cząstkami cytryny.

Podawać natychmiast, z grzankami lub paluszkami.

Więcej przepisów znajdziesz na www.cojemy.pl

Skomentuj

Zobacz przepisy ze składnikami znajdującymi się w tej potrawie

Podobne przepisy

Omlet z szynką, grzybami i serem

Forma potrawy: Śniadania

2 jajka
1 plaster szynki
2-3 grzybki mogą być pieczarki
łyżka zielonego szczypiorku
2 łyżki startego żółtego sera
sól, pieprz

Sos tatarski 2

2 jajka
2 ogórki konserwowe
mały słoik grzybów marynowanych (np. pieczarek)
nać szczypiorku
1-2 łyżeczki tartego chrzanu
1 część śmietany
2 części majonezu
sól
pieprz

Gorące pikantne owoce

Forma potrawy: Desery

425g brzoskwiń z puszki
425g gruszek z puszki
50g rodzynek
1 laska cynamonu
4 goździki
4 łyżki rumu
śmietanka (ewentualnie)

Grilowane ziemniaczki z czosnkiem

Forma potrawy: Dania na grilla

ziemniaki surowe 6 sztuk
czosnek 3 ząbki
papryka słodka w proszku 1 łyżeczka
sól 1 szczypta