Forma potrawy: Przetwory, potrawa wegetariańska
1 kg czosnku
sól
Na zalewę:
1 szkl. octu
1 szkl. wody
1 łyżka soli
2 łyżki cukru
szczypta cynamonu
ziarna pieprzu
ziele angielskie
liście laurowe
Czosnek podzielić na ząbki, obrać, sparzyć posolonym wrzątkiem. Przełożyć ząbki na sito, zanurzyć w zimnej wodzie.
Z podanych składników ugotować zalewę. Ząbki czosnku ułożyć w słoikach, zalać zimną zalewą, zamknąć.
Tak przetworzony czosnek jest lżej strawny i lepiej przyswajalny niż surowy, a także wydziela mniej intensywny zapach.
Forma potrawy: Dania na grilla
2 duże piersi z kurczaka
2 duże ząbki czosnku
opakowanie jogurtu naturalnego
? łyżeczki soli
? łyżeczki świeżo mielonego pieprzu
sok i miąż z dużej cytryny
Forma potrawy: Dania rybne, Dania na grilla
8 dyżych świeżych sardynek (ok.500g)
1 łyżeczka ziaren różnych gatunków pieprzu
1 mały pęczek koperku
1 ząbek czosnku
2 cytryny
3 łyżki oliwy z oliwek
8 małych gałązek świeżego rozmarynu
4 liście sałaty
8 gałązek rukwi wodnej
sól
Forma potrawy: Przekąski lub przystawki
kukurydza z puszki 1/2 puszki
feta 3/4 opakowania
czosnek zmiażdżony 1 średniej wielkości ząbek
pieprz biały do smaku
Forma potrawy: Dania główne
2 kg ziemniaków
15 dag ryżu
0,5 l mleka
10 dag wędzonego boczku lub słoniny
ew. 20 dag gotowanego mięsa
15 dag cebuli
czosnek
majeranek
sól, pieprz
papryka w proszku (słodka, z niewielkim dodatkiem ostrej)
przyprawa do zup (w proszku)