MENU
ZWIŃ MENU

Purée z czosnku

Formy potrawy: Przekąski lub przystawki, Inne potrawy, potrawa wegetariańska, dla ilu osób: 4, czas przygotowania: 30 min.

Składniki

 
główka czosnku
100 ml mleka
2 łyżki masła
1 łyżeczka mąki
sól, pieprz
 

Przyrządzanie

 
Łyżkę masła rozgrzać, wymieszać z mąką, dolać mleko. Gotować, aż do zgęstnienia sosu.
 
Na pozostałym maśle podsmażyć obrane ząbki czosnku i zmiksować z sosem. Doprawić solą i pieprzem. Zamiast smażyć, można też czosnek upiec.
 

Więcej przepisów znajdziesz na www.cojemy.pl

Skomentuj

Zobacz przepisy ze składnikami znajdującymi się w tej potrawie

Podobne przepisy

Purée z marchewek z oliwkami

Forma potrawy: Dania główne

500 g marchewek
2-3 ząbki czosnku
kilka oliwek zielonych
kilka oliwek czarnych
1 łyżka kaparów
1/2 łyżeczki ziaren kminku
1 łyżka harissy (zobacz przepis na sos harissa)
2 łyżki octu winnego
100 ml oliwy
sól

Purée ze szparagów

Forma potrawy: Dania główne

750 g szparagów
3 łyżki śmietany 18%
1 łyżeczka mąki
2 łyżki masła
2 żółtka
sól, pieprz
sok z cytryny (niekoniecznie)

Omlet po serbsku

Forma potrawy: Śniadania

4 jaja
3 łyżki pureé ziemniaczanego
1 łyżka startego żółtego sera
sól, pieprz
kwaśna śmietana (opcjonalnie)

Kiełbasa po cygańsku

Forma potrawy: Dania główne

1/2 kg kiełbasy
100 g boczku
1 paczka (125 g) puree ziemniaczanego
750 g żółtego sera
1 papryka
1 cebula
sól
papryka w proszku