MENU
ZWIŃ MENU

Czosnek w zalewie ziołowej

Forma potrawy: Przetwory, potrawa wegetariańska

Składniki

300g młodego czosnku
1 litr osolonego wrzątku
3-4 duże gałązki kopru
3 łyżki cząbru
? białego wina
1/8 litra octu
łyżka soli
łyżeczka cukru
1/8 litra oliwy z oliwek

Przyrządzanie

Czosnek obrać, opłukać, włożyć do osolonego wrzątku i zagotować.

Następnie odcedzić, przelać zimną wodą i osączyć. Zioła opłukać, osuszyć, włożyć razem z czosnkiem do wyparzonego słoja.

Zagotować wino z octem, solą i cukrem. Got ować, mieszając do rozpuszczenia soli i cukru. Wlać zalewę do słoja do wysokości 3cm poniżej krawędzi.

Następnie ostrożnie dodać oliwę. Gdy zalewa ostygnie słój zamknąć.

Przechowywać w chłodnym miejscu.

Więcej przepisów znajdziesz na www.cojemy.pl

Skomentuj

Zobacz przepisy ze składnikami znajdującymi się w tej potrawie

Podobne przepisy

Papryka w zalewie z pomidorami

Forma potrawy: Przetwory

kg papryki
25 dag cebuli
40 dag pomidorów - twardych ale dojrzałych
3 szkl. wody
płaska łyżeczka soli
płaska łyżeczka kwasku cytrynowego
2 łyżeczki cukru
czosnek
 

Potrawka prowansalska z warzyw

Forma potrawy: Dania główne, Kolacje

po 2 straki czerwonej, zielonej i żółtej papryki
2 cukinie
2 bakłażany
cebula sałatkowa
2 ząbki czosnku
3 łyżki oleju
puszka pomidorów (850 ml)
1/8 litra rosołu instant
2 łyżeczki suszonych ziół prowansalskich
sól, pieprz
listki bazylii do dekoracji

Ogórki w zalewie musztardowej

Forma potrawy: Przetwory

Ogórki

Składniki na zalewę:
1 l wody
3 płaskie łyżki soli
1,5 szk. cukru
5 łyżek musztardy
1 szkl. octu 10%
3 liście laurowe
ziele angielskie
 

Sałatka makaronowa z sosem paprykowym

Forma potrawy: Sałatki, Kolacje


50 dag makaronu
sól, pieprz, słodka papryka
słoik (ok. 720 ml) łagodnej papryki w zalewie
4-5 obranych ząbków czosnku
1-2 strączki papryki chilli
5 dag migdałów
7 łyżek oliwy