Forma potrawy: Zupy, potrawa wegetariańska, czas przygotowania: 50 min.
2 obrane bakłażany
4 łyżki oliwy z oliwek
4 ząbki czosnku
1/2 szklanki wody
1 drobno pokrojona cebula
1 drobno pokrojona cukinia
2 obrane i pokrojone w kostkę pomidory
1 łyżeczka pokrojonego tymianku lub macierzanki
2 łyżeczki soku z cytryny
3,5 szklanki warzywnego rosołu
sól i pieprz
Bakłażany umyć i pokroić wzdłuż na cienkie plastry. Ułożyć je w brytfannie, polać oliwą i piec w piekarniku na złocity kolor. Następnie obrać parę ząbków czsnku, posiekać, wymieszać z jedną łyżką oliwy z oliwek i wylać na dobrze rozgrzaną patelnię. Po chwili dodać trochęwody, przykryć pokrywką i dusić przez 5 minut.
Osobno, na dużej patelni, rozgrzać pozostałą oliwę, wrzucić posiekaną cebulę, drobno pokrojoną cukinię, pomidory i tymianek. Smażyć przez kilka minut.
Gdy warzywa zmiękną przezłożyć wszystko do jednego, dużego garnka, wlewać rosołek i sok z cytryny.
Do zupy dodać przyprawy i jeszcze gotować na małym ogniu przez 20 minut. Podawać ze świeżą zieleniną.
Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, Kolacje, Śniadania
1 kg bakłażanów
2 małe cebule
1,5-2 cytryny
3-4 łyżki majonezu
sól, pieprz
Grilowane ziemniaczki z czosnkiem
Forma potrawy: Dania na grilla
ziemniaki surowe 6 sztuk
czosnek 3 ząbki
papryka słodka w proszku 1 łyżeczka
sól 1 szczypta
Forma potrawy: Przekąski lub przystawki
250 g miąższu pomarańczowej dyni
2 łyżki oliwy lub oleju
2 posiekane ząbki czosnku
sól, świeżo zmielony pieprz
2 kromki chleba razowego
sproszkowany czosnek
olej z pestek dyni
Forma potrawy: Zupy
150 g suchej fasoli
100 g wędzonego boczku
1 cebula
1 marchewka
1 pomidor
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka majeranku
1 l wywaru z jarzyn
sól, pieprz
Grzanki:
4 kromki białej bułki
2 ząbki czosnku
1 łyżka masła
sól