Tort czekoladowy bez pieczenia
250 g tartej czekolady dobrej jakości
180 g cukru pudru
200 g masła
4-5 łyżek bitej śmietany 30%
Masa orzechowa:
250 g obranych orzechów włoskich lub laskowych
180 g cukru pudru
5-6 łyżek bitej słodkiej śmietany 30%
Inne:
150 ml śmietanki 30%
3 łyżki cukru pudru
posiekana smażona skórka cytrynowa i pomarańczowa
pistacja do przybrania
owoce kandyzowane (niekoniecznie)
Forma potrawy: Desery
kostka naturalnego masła
3/4 szklanki cukru
2 paczki cukru waniliowego
żelatyna (2 małe torebeczki)
4 jajka
4 łyżki ciemnego kakao
Dodatki:
czekolada
galaretka owocowa
Forma potrawy: Przetwory
750g czereśni
1 średni grejpfrut
kg cukru żelującego
Forma potrawy: Przetwory
1 kg czereśni
1 kg cukru
pół łyżeczki kwasu cytrynowego
lub 2 łyżki soku z cytryny
Forma potrawy: Ciasta
Ciasto:
4 łyżki wody
1 1/2 szkl. cukru pudru
1 kostka margaryny
3 łyżki kakao
Krem:
1/2 l mleka
2 cukry waniliowe
4 płaskie łyżki kaszy mannej
Polewa czekoladowa:
1/4 kostki masła
2 łyżki mleka
1/2 szkl. cukru pudru
2 łyżki kakao
Forma potrawy: Ciasta
1 kg twarogu (dobrego)
4 jaja
6 dag masła lub margaryny
35 dag (2 niepełne szklanki) cukru pudru
4 łyżki mleka
6 dag (3 łyżki) mąki ziemniaczanej
1 cukier waniliowy
30 dag - 1 kg bakalii (rodzynki, suszone śliwki, morele, owoce z syropu ewentualnie z kompotu)
kruchy spód
lub wafle
lub herbatniki
5 paczek herbatników
kostka margaryny
szklanka cukru pudru
żółtko
2 łyżki kakao
2 zapachy rumowe
czekolada
Forma potrawy: Desery
5 żółtek
2 całe jajka
120g cukru pudru
1 szklanka wina marsala