Forma potrawy: Przetwory, potrawa wegetariańska
1 kg pomarańczy
750 g cukru
Pomarańcze wybierz najładniejsze - bez plamek. Starannie je umyj, nakłuj ostrym, cienkim nożem i zanurz we wrzącej wodzie. Po pół godzinie ostudź owoce pod wodą, aż będą całkiem zimne. Pozostaw w zimnej kąpieli przez dobę, aby zmiękły. Często zmieniaj wodę.
Następnie odsącz pomarańcze, rozdrobnij nożem usuwając pestki i błonkę. Rozpuść cukier w garnku, gotuj przez 5 min., ciągle gotując, dodaj owoce. Gdy zgęstenie, konfitura jest gotowa i nie przylega do garnka.
Forma potrawy: Przetwory
1 kg dyni
3 pomarańcze
3 laski wanilii
50 ml soku z cytryny
500 g cukru żelującego
Forma potrawy: Drinki i koktajle alkoholowe
20 ml Żołądkowa Gorzka
sok z 1/4 wyciśniętej pomarańczy
Sprite do dopełnienia
kostki lodu
Forma potrawy: Przetwory
dynia
sok z cytryny
kieliszek araku
2 funty cukru
Ciasto:
3 tabliczki gorzkiej naturalnej czekolady
2 łyżki miodu
6 jaj
100 ml świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
skórka z jednej pomarańczy
szczypta soli
Polewa:
1 pomarańcza
1 łyżka miodu
50 ml sherry