MENU
ZWIŃ MENU

Czereśnie kandyzowane

Forma potrawy: Przetwory, potrawa wegetariańska

Składniki

1 kg czereśni
1 kg cukru
pół łyżeczki kwasu cytrynowego
lub 2 łyżki soku z cytryny

Przyrządzanie

Czereśnie powinny ważyć 1kg po ich umyciu i kiedy są bez ogonków oraz pestek.

30 dag cukru zalać 1/4 szklanką wody i podgrzewać aż do rozpuszczenia cukru.

Przestudzić, wrzucić do syropu wydrylowane czereśnie, podgrzewać 20 min ale nie dopuszczając do wrzenia. Następnie przykryć i odstawić na 24 godziny.

Wyjąć owoce, do syropu dodać 40 dag cukru i rozpuścić go w nim, znów wrzucić czereśnie i podgrzewć 15 min, odstawić na 24 godziny.

Ponownie wyjąć owoce dosypać do syropu resztę cukru, a gdy się rozpuści, wrzucić ponownie owoce, podgrzewać 20 min, dodać kwas cytrynowy.

Owoce wysuszyć używając np. patyczków i włożyć do słoików.

Więcej przepisów znajdziesz na www.cojemy.pl

Skomentuj

Zobacz przepisy ze składnikami znajdującymi się w tej potrawie

Podobne przepisy

Marynowane czereśnie

Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, Przetwory

250 ml wina białego wytrawnego
cynamon
czereśnie z ogonkami (jasne)
3-4 łyżki miodu
400g cukru
5 szt. goździków
5 szt. ziela angielskiego
1 łyżeczka soli
125 ml octu winnego 6%

Ciasto z czereśniami

Forma potrawy: Ciasta

0,5 kg ciemnych czereśni
12,5 dkg cukru
2 dag masła
3 jajka
6 dag mąki
20 ml mleka
cukier puder
sól

Przetwór z czereśni na ostro

Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, Przetwory

 
1 kg jasnych czereśni
 
Zalewa:
0,5 szkl. białego wytrawnego wina
0,25 szkl. białego octu winnego
2 łyżki miodu
2 łyżeczki otartej skórki z pomarańczy
3 goździki
2 cm kory cynamonowej
6 ziaren pieprzu
5 ziaren ziela angielskiego
1 szklanka cukru
0,5 łyżeczki soli
 

Konfitury z czereśni i malin

Forma potrawy: Przetwory

50 dag malin
50 dag czereśni
1/4 l soku z czerwonych porzeczek lub sok z cytryny
50 dag cukru żelującego