Forma potrawy: Przetwory, potrawa wegetariańska
1 kg czereśni
1 kg cukru
pół łyżeczki kwasu cytrynowego
lub 2 łyżki soku z cytryny
Czereśnie powinny ważyć 1kg po ich umyciu i kiedy są bez ogonków oraz pestek.
30 dag cukru zalać 1/4 szklanką wody i podgrzewać aż do rozpuszczenia cukru.
Przestudzić, wrzucić do syropu wydrylowane czereśnie, podgrzewać 20 min ale nie dopuszczając do wrzenia. Następnie przykryć i odstawić na 24 godziny.
Wyjąć owoce, do syropu dodać 40 dag cukru i rozpuścić go w nim, znów wrzucić czereśnie i podgrzewć 15 min, odstawić na 24 godziny.
Ponownie wyjąć owoce dosypać do syropu resztę cukru, a gdy się rozpuści, wrzucić ponownie owoce, podgrzewać 20 min, dodać kwas cytrynowy.
Owoce wysuszyć używając np. patyczków i włożyć do słoików.
Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, Przetwory
250 ml wina białego wytrawnego
cynamon
czereśnie z ogonkami (jasne)
3-4 łyżki miodu
400g cukru
5 szt. goździków
5 szt. ziela angielskiego
1 łyżeczka soli
125 ml octu winnego 6%
Forma potrawy: Ciasta
0,5 kg ciemnych czereśni
12,5 dkg cukru
2 dag masła
3 jajka
6 dag mąki
20 ml mleka
cukier puder
sól
Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, Przetwory
1 kg jasnych czereśni
Zalewa:
0,5 szkl. białego wytrawnego wina
0,25 szkl. białego octu winnego
2 łyżki miodu
2 łyżeczki otartej skórki z pomarańczy
3 goździki
2 cm kory cynamonowej
6 ziaren pieprzu
5 ziaren ziela angielskiego
1 szklanka cukru
0,5 łyżeczki soli
Forma potrawy: Przetwory
50 dag malin
50 dag czereśni
1/4 l soku z czerwonych porzeczek lub sok z cytryny
50 dag cukru żelującego