cojemy.pl > Przetwory > Czereśnie kandyzowane

wyszukaj przepisy wg. składników, na przykład: Ciasta bez jajek

Czereśnie kandyzowane

Formy potrawy: przetwór, potrawa wegetariańska

Składniki potrawy

1kg czereśni
1kg cukru
pół łyżeczki kwasu cytrynowego
lub 2 łyżki soku z cytryny

Przyrządzanie

Czereśnie powinny ważyć 1kg po ich umyciu i kiedy są bez ogonków oraz pestek.
30 dag cukru zalać 1/4 szklanką wody i podgrzewać aż do rozpuszczenia cukru.
Przestudzić, wrzucić do syropu wydrylowane czereśnie, podgrzewać 20 min ale nie dopuszczając do wrzenia. Następnie przykryć i odstawić na 24 godziny.
Wyjąć owoce, do syropu dodać 40 dag cukru i rozpuścić go w nim, znów wrzucić czereśnie i podgrzewć 15 min, odstawić na 24 godziny.
Ponownie wyjąć owoce dosypać do syropu resztę cukru, a gdy się rozpuści, wrzucić ponownie owoce, podgrzewać 20 min, dodać kwas cytrynowy.
Owoce wysuszyć używając np. patyczków i włożyć do słoików.

Widok do druku

Zobacz przepisy ze składnikami znajdującymi się w tej potrawie

Cukier, Cytryna, Czereśnie

Podobne przepisy

Marynowane czereśnie

Forma potrawy: Przetwór, Przekąska lub przystawka
250ml wina białego wytrawnego
cynamon
czereśnie z ogonkami (jasne)
3-4 łyżki miodu
400g cukru
5 szt. goździków
5 szt. ziela angielskiego
1 łyżeczka soli
125ml octu winnego 6%
» zobacz przepis

Przetwór z czereśni na ostro

Forma potrawy: Przetwór, Przekąska lub przystawka
1kg jasnych czereśni
 
Zalewa:
0,5 szkl. białego wytrawnego wina
0,25 szkl. białego octu winnego
2 łyżki miodu
2 łyżeczki otartej skórki z pomarańczy
3 goździki
2 cm kory cynamonowej
6 ziaren pieprzu
5 ziaren ziela angielskiego
1 szklanka cukru
0,5 łyżeczki soli
» zobacz przepis

Mus z moreli i czereśni

Forma potrawy: Deser
500g moreli
200g czereśni
100g cukru
1/2 laski wanilii
1/2 laski cynamonu
3 plastry cytryny
1/4 l białego wina
wiórki z czekolady (najlepiej gorzkiej)
1/4 l śmietany-kremówki (niekoniecznie)
» zobacz przepis

Dżem z czereśni i grejpfruta

Forma potrawy: Przetwór
750g czereśni
1 średni grejpfrut
kg cukru żelującego
» zobacz przepis

Ciasto z czereśniami

Forma potrawy: Ciasto
0,5kg ciemnych czereśni
12,5 dkg cukru
2dag masła
3 jajka
6dag mąki
20ml mleka
cukier puder
sól
» zobacz przepis

Orientalna sałatka owocowa

Forma potrawy: Sałatka lub surówka
3 kiwi
1 mango
2 banany
1 grejpfrut czerwony
100g winogron bezpestkowych
4 plastry ananasa z puszki
1 puszka mandarynek
1 puszka litchis (owoc z Chin i Indii)
10 czereśni bez pestek
1 łyżka soku cytrynowego
sok z 2 pomarańcz
1 kawałek imbiru kandyzowanego
75ml ginu
kilka gałązek świeżej mięty
» zobacz przepis

Konfitury z czereśni i malin

Forma potrawy: Przetwór
50dag malin
50dag czereśni
1/4 l soku z czerwonych porzeczek lub sok z cytryny
50dag cukru żelującego
» zobacz przepis

Tort pomarańczowy

Forma potrawy: Ciasto
280g migdałów
200g cukru pudru
5-6 jaj
sok i skórka starta z 2 pomarańczy
8 łyżek tartej bułki
Lukier:
200g cukru pudru
sok z 1 pomarańczy
Inne:
masło i mąka do tortownicy
kandyzowane lub zwykłe pomarańcze do przybrania
smażona skórka pomarańczowa do przybrania
» zobacz przepis

Nalewka z czereśni na rumie

Forma potrawy: Drink lub koktajl alkoholowy, Napój
kg czereśni
25dag cukru
pół laski wanilii
kilka goździków
0,5 litra rumu
» zobacz przepis

Grejpfrut Imbirowy

Forma potrawy: Przekąska lub przystawka
2 grejpfruty
2 łyżki wina imbirowego
2 łyżki brunatnego cukru
4 kandyzowane wiśnie, przekrojone na połówki
» zobacz przepis

Tort czekoladowy bez pieczenia

Forma potrawy: Deser, Ciasto
250g tartej czekolady dobrej jakości
180g cukru pudru
200g masła
4-5 łyżek bitej śmietany 30%
 
Masa orzechowa:
250g obranych orzechów włoskich lub laskowych
180g cukru pudru
5-6 łyżek bitej słodkiej śmietany 30%
 
Inne:
150ml śmietanki 30%
3 łyżki cukru pudru
posiekana smażona skórka cytrynowa i pomarańczowa
pistacja do przybrania
owoce kandyzowane (niekoniecznie)
» zobacz przepis

Musli cojemy wersja 1

Forma potrawy: Śniadanie, Kolacja
Musli (najlepiej tropikalne) jedna porcja - około 100 g
Mały kefir naturalny
» zobacz przepis
↑ wróc do góry ↑
Cookies i polityka prywatności.

Serwis cojemy.pl wykorzystuje pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w witrynie. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Zobacz szczegóły w polityce prywatności.