Zapiekane z cukrem
Kolorem zielonym zaznaczono cukier
1 szklanka kaszy manny
1 szklanka wody
2 szklanki mleka
3 łyżki masła
3 łyżki cukru
1 łyżka rodzynków
2 łyżki posiekanej skórki pomarańczowej
1 łyżka tartej bułki
3 łyżki miodu
Ciasto:
20-25dag mąki
2 jajka
sól
2dag tłuszczu do wysmarowania rondla
2dag bułki tartej
Nadzienie:
70dag truskawek
5-10dag cukru
8dag masła lub margaryny
5dag cukru pudru
cukier waniliowy
cynamon
ewentualnie rodzynki
25dag kaszy manny
2 1/2 szklanki mleka
4dag masła lub margaryny
35dag poziomek
25dag malin
28dag cukru
2 jajka
bułka tarta
cynamon
cukier waniliowy
szczypta soli
tłuszcz do formy
Sos poziomkowy:
28dag poziomek lub truskawek
2 żółtka
1 1/3 szklanki mleka
2dag mąki ziemniaczanej
5-6dag cukru
ryż 2 szklanki
woda 2 szklanki
mleko 2 szklanki
margaryna lub masło 1 łyżka
jabłka 3/4 kg
cukier do smaku
cynamon (mielony) do smaku
bita śmietana
słoik kompotu z wiśni (około 720 ml)
pół szklanki cukru
3 płaskie łyżki budyniu waniliowego
9 łyżek masła
skórka otarta z połowy cytryny
3 jajka
50dag suchego twarogu
5dag kaszy manny
100ml mleka
3 łyżki wiórków kokosowych
4 dorodne i ładne jabłka
150g cukru
125g rodzynek
125g łuskanych orzechów włoskich
150ml likieru (najlepiej ziołowego)
łyżka masła
niewielka ilość galaretki porzeczkowej
szczypta cynamonu
750dag jabłek lekko kwaśnych
3/4 l mleka
5 jajek
200g cukru pudru
łyżka masła
cynamon
goździki
1kg dorsza lub mintaja
po łyżeczce mielonych lub utłuczonych: pieprzu i kminku
pół łyżeczki gałki muszkatołowej
2 utłuczone goździki
sok z cytryny
sól
cukier do smaku
5 ząbków czosnku
olej lub oliwa
4 kwaśne jabłka
200g sera brie
3 jaja
3 łyżki śmietanki 30%
3 łyżki mleka
sok z 1 cytryny
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
1 łyżka cukru
2 łyżki białego wytrawnego wina
sól, biały pieprz
masło do posmarowania formy
15dag płatków owsianych
3/4 l mleka
sól
2 łyżki masła
3-4 łyżki cukru
3 łyżki kakao
2 jaja
paczka cukru waniliowego
25dag ryżu
1/2 l wywaru z drobiu
50dag marchwi
100ml śmietany
żółtko
5dag rodzynków
15dag sera twarogowego
sól, pieprz
cukier do smaku
4 pomidory
15dag ugotowanego ryżu
1 łyżka rodzynków
1 posiekana cebula
1 łyżka obranych i posiekanych migdałów
2 łyżki masła
szczypta szafranu
pół łyżeczki cukru
sól, pieprz