MENU
ZWIŃ MENU

Bezy kawowe

Forma potrawy: Ciasta, potrawa wegetariańska, czas przygotowania: 2 godz. 30 min.

Składniki

 
200 g cukru pudru
2 łyżki kawy rozpuszczalnej
4 białka
1 łyżka cukru waniliowego
100 ml wody
tluszcz do posmarowania pergaminu
 

Przyrządzanie

 
Zagotować wodę z cukrem i kawą. Gotować, aż syrop osiągnie temperaturę 120 st. C.
 
Białka ubić na pianę. Nie przerywając ubijania, wlać syrop cienkim strumieniem. Dodać cukier waniliowy. Ubijać, aż masa ostygnie.
 
Formować bezy, wyciskając je na posmarowany tłuszczem papier pergaminowy.
 
Wysuszyć przy lekko uchylonych drzwiczkach od piekarnika w temperaturze 120-140 st. C.
 

Więcej przepisów znajdziesz na www.cojemy.pl

Skomentuj

Zobacz przepisy ze składnikami znajdującymi się w tej potrawie

Podobne przepisy

Ciasto kawowe

Forma potrawy: Ciasta

Składniki na 24 ciastka

Kruszonka:
35 dag masła
50 dag mąki
25 dag cukru
2 torebki cukru waniliowego
szczypta soli
2 łyżeczki proszku do pieczenia
10 dag herbatników

Krem:
2 dag masła
3 łyżki likieru migdałowego
6 łyżeczek kawy rozpuszczalnej
7 jajek
50 dag twarogu
20 dag cukru
1 pełna łyżka mąki
1 pełna łyżka mąki ziemniaczanej
tłuszcz do posmarowania formy

Parfait kawowe

Forma potrawy: Desery

1 szklanka mleka
2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
3 żółtka
1/2 szklanki cukru
1/2 szklanki słodkiej śmietanki

Zupa tokajowa

Forma potrawy: Zupy

500 ml tokaju (wino)
500 ml wody
100 g cukru
100 ml śmietanki kremówki
6 żółtek
1 łyżka cukru
1/2 laski wanilii

Tort bezowy

Forma potrawy: Desery

40 dag bezów
2 szklanki słodkiej śmietanki (18 proc.)
2 torebki cukru waniliowego
2 łyżki cukru pudru
4 łyżeczki żelatyny
sok z 1/4 cytryny
1 puszka ananasa
2 pomarańcze
6 mandarynek
1 kiwi
1/2 tabliczki gorzkiej czekolady