Formy potrawy: Desery, Inne potrawy, potrawa wegetariańska
25 dag cukru
25 dag migdałów
Obrać migdały: należy je zalać gotującą się wodą na 15 minut. Odcedzić i od razu obierać jeszcze mokre.
Następnie migdały należy osuszyć - najlepiej w gorącym piekarniku ale nie należy doprowadzić do ich zbytniego zarumienienia, ponieważ będą gorzkie.
Przygotować syrop: cukier wsypać do garnka i dodać kilka kropel wody. Podgrzać na małym ogniu starannie przy tym mieszając do momentu kiedy powstanie gęsty syrop.
Do gorącego syropu stopniowo dodawać migdały w taki sposób aby się ze sobą nie skleiły. Delikatnie zmieszać.
Całość wylać na powierzchnię (np. blahę) posmarowaną olejem i stworzyć prostokąt.
Odstawić do wystygnięcia, jednak masa nie powinna być zimna bo będzie się kruszyć.
Przysmak najwygodniej spożywa się w postaci pasków wykrojonych z masy.
Forma potrawy: Desery, Kolacje
opakowanie serka homogenizowanego
2 szklanki jogurtu
3 jabłka
sok z cytryny
3-4 łyżki cukru
Owoce np.:
truskawki
winogrona
jagody
porzeczki
gruszki
banany
kawałki ananasa
mango
czereśnie
wiśnie
rodzynki
etc.
Zapiekanka z dyni, migdałów i jaj
Forma potrawy: Zapiekane
400 g obranej dyni
100 g drobno zmielonych migdałów
100 g świeżo startego parmezanu
6 jaj
60 g miękkiego masła
sól
biały pieprz
Forma potrawy: Zupy
20 dag migdałów
2 l mleka
3 - 4 łyżki cukru
2 łyżki masła
5 dag rodzynek
4 - 6 kropli olejku migdałowego
2 szklanki ryżu ugotowanego na sypko
Gruszki w czekoladzie z lodami
Forma potrawy: Desery
Ilość na 6 porcji:
gruszki z kompotu lub świeże
lody waniliowe
180g gorzkiej czekolady
pół szklanki wody
łyżka stołowa ciemnego rumu
łyżeczka brandy
płatki migdałów (niekoniecznie)