25dag cukru
25dag migdałów
Obrać migdały: należy je zalać gotującą się wodą na 15 minut. Odcedzić i od razu obierać jeszcze mokre.
Następnie migdały należy osuszyć - najlepiej w gorącym piekarniku ale nie należy doprowadzić do ich zbytniego zarumienienia, ponieważ będą gorzkie.
Przygotować syrop: cukier wsypać do garnka i dodać kilka kropel wody. Podgrzać na małym ogniu starannie przy tym mieszając do momentu kiedy powstanie gęsty syrop.
Do gorącego syropu stopniowo dodawać migdały w taki sposób aby się ze sobą nie skleiły. Delikatnie zmieszać.
Całość wylać na powierzchnię (np. blahę) posmarowaną olejem i stworzyć prostokąt.
Odstawić do wystygnięcia, jednak masa nie powinna być zimna bo będzie się kruszyć.
Przysmak najwygodniej spożywa się w postaci pasków wykrojonych z masy.