Forma potrawy: Desery, potrawa wegetariańska
kostka naturalnego masła
3/4 szklanki cukru
2 paczki cukru waniliowego
żelatyna (2 małe torebeczki)
4 jajka
4 łyżki ciemnego kakao
Dodatki:
czekolada
galaretka owocowa
Zalać żelatynę zimną wodą, aby namokła i spęczniała.
Miękkie masło ucierać z cukrem oraz z cukrem waniliowym. Dodawać ostrożnie po jednym żółtku, ciągle ucierając. Ubijać białka do bardzo sztywnej piany.
Żelatynę podgrzewać, aż się rozpuści (nie gotować!). Mieszać pianę z białek z masą maślano-żółtkową, dodać żelatynę.
Wszystko razem wymieszać. Podzielić na dwie części, do jednej z nich dodać kakao.
Wylać do salaterki najpierw jedną, potem drugą masę, wstawić do lodówki i poczekać, aż zastygnie.
Wierzch można polać czekoladą albo też galaretką owocową.
Mleczko truskawkowo-poziomkowe
Forma potrawy: Desery
2 szklanki mleka
1/2 szklanki śmietanki kremowej
10 dag truskawek
10 dag poziomek
4 jajka
6 dag cukru
cukier waniliowy
4 dag masła do formy
Forma potrawy: Koktajle bezalkoholowe
1 puszka ananasów
sok z 1/2 limonki
200 ml mleczka kokosowego
Forma potrawy: Desery
100g zmielonych migdałów
50g posiekanych niesolonych orzeszków pistacjowych
2 łyżki wody różanej
1/2 litra lodów waniliowych
Forma potrawy: Dania rybne, Inne potrawy
4 duże śledzie solone
2 cebule
5 ziarenek ziela angielskiego
10 ziarenek pieprzu
liść laurowy
4 cytryny
kubek śmietanki 12 proc.
1/2 łyżeczki cukru pudru