Forma potrawy: Desery, potrawa wegetariańska
1 szklanka łuskanych orzechów włoskich
2 szklanki wody
1/2 szklanki cukru pudru
1 szklanka oleju
Orzechy zalać wodą i gotować 2-3 minuty. Następnie odcedzić, osączyć, bardzo dokładnie obtoczyć w cukrze i rozłożyć na papierze do wyschnięcia. Po dwóch godzinach zmienić papier i suszyć dalej.
Zupełnie suche orzechy wrzucić na rozgrzany olej i smażyć 2-4 minuty. Wyjąć z tłuszczu łyżką cedzakową, rozłożyć pojedynczą warstwą na folii aluminiowej i pozostawić do wystygnięcia.
Forma potrawy: Przetwory
2 szklanki rodzynek
2 szklanki daktyli
2 szklanki dowolnych orzechów
miód
cukier puder (niekoniecznie)
Forma potrawy: Ciasta
Półtorej szklanki miodu
dwie szklanki cukru
3-4 jaja
kilogram mąki
20 dag oleju sojowego, słonecznikowego lub z oliwy
cztery łyzki zmielonych przypraw - goździk, cynamon, gałka muszkatołowa
trzy łyżki kakao lub sproszkowanej czekolady
dwie łyżki posiekanej skórki pomarańczowej smażonej w cukrze
łyżeczka amoniaku (wąglanu amonu)
mleko
15-25 dag wyłuskanych orzechów
Forma potrawy: Napoje
750 ml świeżo zaparzonej w ekspresie kawy
60 ml likieru Creme de Bananas
60 ml likieru Creme de Cacao
2 łyżki soku z cytryny
55 g cukru
125 ml śmietanki kremówki
Forma potrawy: Ciasta
Ciasto:
10 dkg mąki pszennej
5 łyżek masła
3 żółtka
1/2 łyżeczki kwasku cytrynowego
2 łyżeczki cukru waniliowego
2 1/2 szklanki orzechów włoskich
1 wafel
Dodatki:
3/4 szklanki cukru
białko z dwóch jaj
1 łyżeczka cukru waniliowego