200g cukru pudru
100g migdałowych płatków
50g mąki
pomarańcza
100g masła
Do podania (opcjonalnie):
szampan
W sporym naczyniu wymieszać mąkę i cukier, dodać nieco startej skórki z pomarańczy (według uznania) oraz sok wyciśnięty z pomarańczy.
Do tego dolać stopione masło, lekko ciepłe. Wrzucić płatki migdałowe.
Blachę obficie wysmarować masłem, dobrze, jeżeli blacha jest pokryta teflonem. Następnie blachę włożyć na kilka minut do lodówki.
Po wyjęciu z lodówki kłaść na blasze małe skupiska ciasta, w dużych od siebie odstępach. Skupiska rozpłaszczać delikatnie przy pomocy wilgotnego widelca.
Blachę włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 210 stopni celsjusza.
W momencie kiedy ciasteczka "nabiorą rumieńców", wyjąć je delikatnie przy pomocy łopatki, po czym ułożyć na folii aluminiowej i rulując ją zgnieść je lekko, aby przybrały formę płatków.
Płatki należy wyjmować z folii dopiero kiedy wystygną.
Płatki pomarańczowe dokonale smakują z szampanem.
Forma potrawy: Drinki i koktajle alkoholowe
malibu
sok pomarańczowy
plasterek cytryny
lód
Surówka z płatków owsianych i truskawek
Forma potrawy: Sałatki, Inne potrawy
5 dag płatków owsianych
20 dag truskawek
3 dag orzechów włoskich
1/2 szklanki miodu
sok z cytryny
śmietana do dekoracji
Forma potrawy: Przekąski lub przystawki
500 g dyni o suchym miąższu, najlepiej dyni piżmowej
sól morska
olej
opcjonalnie curry lub chili
Forma potrawy: Desery
6 bananów
szklanka soku z cytryny
pół szklanki cukru pudru
olej do głębokiego smażenia