MENU
ZWIŃ MENU

Pomarańczowe płatki

Formy potrawy: Ciasta, Desery, potrawa wegetariańska, dla ilu osób: 6, czas przygotowania: 25 min.

Składniki

200g cukru pudru
100g migdałowych płatków
50g mąki
pomarańcza
100g masła

Do podania (opcjonalnie):
szampan

Przyrządzanie

W sporym naczyniu wymieszać mąkę i cukier, dodać nieco startej skórki z pomarańczy (według uznania) oraz sok wyciśnięty z pomarańczy.

Do tego dolać stopione masło, lekko ciepłe. Wrzucić płatki migdałowe.

Blachę obficie wysmarować masłem, dobrze, jeżeli blacha jest pokryta teflonem. Następnie blachę włożyć na kilka minut do lodówki.

Po wyjęciu z lodówki kłaść na blasze małe skupiska ciasta, w dużych od siebie odstępach. Skupiska rozpłaszczać delikatnie przy pomocy wilgotnego widelca.

Blachę włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 210 stopni celsjusza.

W momencie kiedy ciasteczka "nabiorą rumieńców", wyjąć je delikatnie przy pomocy łopatki, po czym ułożyć na folii aluminiowej i rulując ją zgnieść je lekko, aby przybrały formę płatków.

Płatki należy wyjmować z folii dopiero kiedy wystygną.

Płatki pomarańczowe dokonale smakują z szampanem.

Więcej przepisów znajdziesz na www.cojemy.pl

Skomentuj

Zobacz przepisy ze składnikami znajdującymi się w tej potrawie

Podobne przepisy

Pomarańczowe malibu

Forma potrawy: Drinki i koktajle alkoholowe

malibu
sok pomarańczowy
plasterek cytryny
lód

Surówka z płatków owsianych i truskawek

Forma potrawy: Sałatki, Inne potrawy

5 dag płatków owsianych
20 dag truskawek
3 dag orzechów włoskich
1/2 szklanki miodu
sok z cytryny
śmietana do dekoracji

Chipsy z dyni

Forma potrawy: Przekąski lub przystawki

500 g dyni o suchym miąższu, najlepiej dyni piżmowej
sól morska
olej
opcjonalnie curry lub chili

Frytki bananowe

Forma potrawy: Desery


6 bananów
szklanka soku z cytryny
pół szklanki cukru pudru
olej do głębokiego smażenia