MENU
ZWIŃ MENU

Dżem z czereśni i grejpfruta

Forma potrawy: Przetwory, potrawa wegetariańska

Składniki

750g czereśni
1 średni grejpfrut
kg cukru żelującego

Przyrządzanie

Czereśnie umyć, usunąć ogonki, wydrylować i posiekać na drobno. Grejpfrut obrać, ściągnąć białą błonę a miąższ pokroić w kawałki.

Owoce wymieszać z cukrem żelującym, podgrzewać doprowadzając do wrzenia i gotować na dużym ogniu przez 4 minuty, nie przerywając mieszania.

Na końcu przełożyć do słoików.

Więcej przepisów znajdziesz na www.cojemy.pl

Skomentuj

Zobacz przepisy ze składnikami znajdującymi się w tej potrawie

Podobne przepisy

Konfitury z czereśni i malin

Forma potrawy: Przetwory

50 dag malin
50 dag czereśni
1/4 l soku z czerwonych porzeczek lub sok z cytryny
50 dag cukru żelującego

Tropicana

Forma potrawy: Napoje, Koktajle bezalkoholowe

Składniki na 2 porcje:
150 g plasterków ananasa z puszki
1/2 grejpfruta
cukier
łyżeczka wiórków kokosowych
maślanka

Nalewka z czereśni na rumie

Forma potrawy: Napoje, Drinki i koktajle alkoholowe

kg czereśni
25 dag cukru
pół laski wanilii
kilka goździków
0,5 litra rumu

Dżem z dyni z borówkami lub żurawinami

Forma potrawy: Przetwory

1 kg dyni
500 g borówek albo żurawin
750 g cukru