250g tartej czekolady dobrej jakości
180g cukru pudru
200g masła
4-5 łyżek bitej śmietany 30%
Masa orzechowa:
250g obranych orzechów włoskich lub laskowych
180g cukru pudru
5-6 łyżek bitej słodkiej śmietany 30%
Inne:
150ml śmietanki 30%
3 łyżki cukru pudru
posiekana smażona skórka cytrynowa i pomarańczowa
pistacja do przybrania
owoce kandyzowane (niekoniecznie)
Czekoladę, masło i cukier należy utrzeć na gładką masę, dodać 4-5 łyżek bitej śmietanki, wymieszać, włożyć do tortownicy, wstawić do lodówki, aby czekoladowy spód stężał.
Orzechy zmielić, utrzeć z cukrem i bitą śmietaną. Masę orzechową rozsmarować na czekoladowym spodzie.
Ubić śmietanę z cukrem pudrem, rozłożyć na masie orzechowej. Posypać drobno posiekaną pistacją, skórką pomarańczową i skórką cytrynowa.
Przed spożyciem, gotowy tort wstawić na kilka godzin do lodówki.
Tort można tez przybrać innymi owocami kandyzowanymi, takimi jak np. papaja, mango lub ananas, posiekanymi wraz z pistacją i skorkami cytrusów.