cojemy.pl > Desery > Parfait owocowe

wyszukaj przepisy wg. składników, na przykład: Dania z kalafiorem ale bez pieprzu i soli

Parfait owocowe

Formy potrawy: deser, potrawa wegetariańska

Składniki potrawy

50dag owoców jagodowych (malin, truskawek, poziomek)
2 szklanki śmietanki deserowej
1 szklanka cukru pudru

Przyrządzanie

Owoce przebrać, opłukać, osączyć. Odłożyć 1/2 szklanki, a pozostałe przetrzeć przez sito. Oziębioną śmietankę ubić z cukrem, dodając po łyżeczce przecieru.

Ubijać tak długo, aż masa stanie się zupełnie jednolita. Wówczas przełożyć do formy, szczelnie zamknąć i wstawić do zamrażalnika.

Podawać przyprawione owocami.

Widok do druku

Zobacz przepisy ze składnikami znajdującymi się w tej potrawie

Cukier, Jagody, Maliny i jeżyny, Truskawki i poziomki, Śmietana

Podobne przepisy

Ptasie mleczko waniliowe

Forma potrawy: Deser
kostka naturalnego masła
3/4 szklanki cukru
2 paczki cukru waniliowego
żelatyna (2 małe torebeczki)
4 jajka
4 łyżki ciemnego kakao
 
Dodatki:
czekolada
galaretka owocowa
» zobacz przepis

Zapiekanka z winem

Forma potrawy: Zapiekane
10dag sera gouda lub cheddar
1 1/2 szklanki białego wytrawnego wina
6 grubych kromek pszennego pieczywa
6 łyżek masła
1 roztarty ząbek czosnku
6 jajek
1/2 szklanki gęstej śmietany
1/2 szklanki bulionu z kostki
sól
1 łyżeczka mielonej papryki
1/4 łyżeczki gorczycy

Do podania:
sałatka warzywna lub owocowa
» zobacz przepis

Zupa owocowa

Forma potrawy: Zupa
2 l wody
25dag suszonych śliwek
50dag jabłek
cukier do smaku
cynamon
goździk
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 szkl. śmietanki

Dodatki:
grzanki, bułki lub makaron nitki
» zobacz przepis

Kisiel herbaciany

Forma potrawy: Deser
1 łyżeczka suchej herbaty
1/2 szklanki wrzącej wody
2 szklanki mleka
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1/2 szklanki cukru
sok owocowy do polania
» zobacz przepis

Francuska sałatka owocowa

Forma potrawy: Sałatka lub surówka
500g wiśni
2-3 gruszki
4-5 łyżeczek soku cytrynowego
4 łyżki cukru pudru
2 łyżki likieru owocowego
2-3 łyżki likieru jajecznego (Advocat) z sokiem wiśniowym
8 makaroników orzechowych / lub wafli / lub biszkoptów
» zobacz przepis

Owoce lodowe

Forma potrawy: Deser
2 brzoskwinie
8 śliwek
1 gruszka
150g jeżyn
150g malin
sok z 1/2 cytryny
50ml koniaku lub śliwowicy
2 łyżki cukru pudru

Do podania:
biszkopty
» zobacz przepis

Zupa mleczno-owocowa

Forma potrawy: Zupa
4 szklanki mleka
50dag owoców jagodowych
3 żółtka
5 łyżek cukru
cukier waniliowy
» zobacz przepis

Marmurkowy krem z mango

Forma potrawy: Deser
850g odsączonych plasterków mango z puszki
otarta skórka z 1 pomarańczy
300ml śmietanki kremówki lub bitej śmietany
2 łyżki likieru pomarańczowego

Do przybrania:
plasterki pomarańczy
» zobacz przepis

Sałatka owocowa z dynią

Forma potrawy: Sałatka lub surówka
300g miąższu dyni
100g śliwek węgierek
200g winogron
2 jabłka
50g orzechów włoskich
świeża melisa lub mięta
miód
» zobacz przepis

Ciasto agrestowe z bezami

Forma potrawy: Ciasto
ciasto:
150dag masła
30g cukru
jajko
250g mąki

nadzienie owocowe:
500g agrestu
1/4 l wody
1-2 łyżki cukru

krem budyniowy:
1/2 l mleka
2 żółtka
torebka budyniu waniliowego

piana:
3 białka
150g cukru
» zobacz przepis

Surówka z dyni i jabłek na słodko

Forma potrawy: Sałatka lub surówka
150–200g dyni melonowej (zabarwionej pomarańczowo)
1 duże jabłko lub 2 mniejsze
3 łyżeczki cukru
sok z cytryny
cynamon lub wanilia
dojrzała gruszka
świeże owoce do przybrania
» zobacz przepis

Parfait kawowe

Forma potrawy: Deser
1 szklanka mleka
2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
3 żółtka
1/2 szklanki cukru
1/2 szklanki słodkiej śmietanki
» zobacz przepis
↑ wróc do góry ↑
Cookies i polityka prywatności.

Serwis cojemy.pl wykorzystuje pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w witrynie. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Zobacz szczegóły w polityce prywatności.