Forma potrawy: Desery, potrawa wegetariańska
50 dag owoców jagodowych (malin, truskawek, poziomek)
2 szklanki śmietanki deserowej
1 szklanka cukru pudru
Owoce przebrać, opłukać, osączyć. Odłożyć 1/2 szklanki, a pozostałe przetrzeć przez sito. Oziębioną śmietankę ubić z cukrem, dodając po łyżeczce przecieru.
Ubijać tak długo, aż masa stanie się zupełnie jednolita. Wówczas przełożyć do formy, szczelnie zamknąć i wstawić do zamrażalnika.
Podawać przyprawione owocami.
Forma potrawy: Desery
1 szklanka mleka
2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
3 żółtka
1/2 szklanki cukru
1/2 szklanki słodkiej śmietanki
Forma potrawy: Desery
300 g dyni (np. Hokkaido)
250 g śmietany kremowej
100 g miodu
1–2 laski wanilii
50 g ciasteczek migdałowych (amaretti)
Forma potrawy: Ciasta
ciasto:
150 dag masła
30 g cukru
jajko
250 g mąki
nadzienie owocowe:
500 g agrestu
1/4 l wody
1-2 łyżki cukru
krem budyniowy:
1/2 l mleka
2 żółtka
torebka budyniu waniliowego
piana:
3 białka
150 g cukru
Forma potrawy: Przekąski lub przystawki
300 g sera twardego lub półtwardego
300 g sera z przerostem pleśni
300 g sera z porostem pleśni (krowiego lub koziego) lub fety
100 g sera miękkiego
2 kiście winogron
4 gruszki
kilkanaście orzechów włoskich
kilkanaście czarnych oliwek
bułeczki
krakersy
bagietka
pumpernikiel