Ilość na 12 ciasteczek
Ciasto bezowe:
400g cukru pudru
8 białka
1 łyżka mąki
30g posiekanych migdałów
1 łyżeczka cukru waniliowego
Krem kawowy:
250g masła
3 żółtka
150g cukru
3 łyżki kawy rozpuszczalnej
1 łyżka rumu
Białka ubić na piankę, dodajać kolejno, 8 łyżek cukru jedna po jednej. Ubijać do czasu aż piana będzie lśniąca. Do piany dodać mąkę, resztę cukru i cukier waniliowy. Wymieszać na jednolitą masę, przełożyć do rękawa cukierniczego.
Wyciskać masę na narysowane na papierze trójkąty równoboczne. Wyrównać powierzchnię nożem. Obsypać wierzch posiekanymi migdałami, wstawic do piekarnika o temp. 120-140 st. C, suszyć przy uchylonych drzwiczkach.
Przygotować krem: żółtka ubić z cukrem pudrem. Naczynie z żółtkami postawić na parze, ubijać tak długo, aż masa zgęstnieje, ostudzić. Masło zmiksować z kawą, wymieszać z ostudzoną masą z żółtek i rumem na puszysty krem. Krem może być zrobiony bez żółtek.
Wysuszone trójkęty łączyć po dwa, przekładając je kremem kawowym.
Sokoły można też przełożyć kremem maślanym lub czekoladowym.