Forma potrawy: Ciasta, potrawa wegetariańska, czas przygotowania: 2 godz. 30 min.
Ilość na 12 ciasteczek
Ciasto bezowe:
400 g cukru pudru
8 białka
1 łyżka mąki
30 g posiekanych migdałów
1 łyżeczka cukru waniliowego
Krem kawowy:
250 g masła
3 żółtka
150 g cukru
3 łyżki kawy rozpuszczalnej
1 łyżka rumu
Białka ubić na piankę, dodajać kolejno, 8 łyżek cukru jedna po jednej. Ubijać do czasu aż piana będzie lśniąca. Do piany dodać mąkę, resztę cukru i cukier waniliowy. Wymieszać na jednolitą masę, przełożyć do rękawa cukierniczego.
Wyciskać masę na narysowane na papierze trójkąty równoboczne. Wyrównać powierzchnię nożem. Obsypać wierzch posiekanymi migdałami, wstawic do piekarnika o temp. 120-140 st. C, suszyć przy uchylonych drzwiczkach.
Przygotować krem: żółtka ubić z cukrem pudrem. Naczynie z żółtkami postawić na parze, ubijać tak długo, aż masa zgęstnieje, ostudzić. Masło zmiksować z kawą, wymieszać z ostudzoną masą z żółtek i rumem na puszysty krem. Krem może być zrobiony bez żółtek.
Wysuszone trójkęty łączyć po dwa, przekładając je kremem kawowym.
Sokoły można też przełożyć kremem maślanym lub czekoladowym.
Sandwicze z kremem serowo-orzechowym
Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, Kolacje
4 kromki chleba
2 rzodkiewki
4 dag masła
10 dag łagodnego sera żółtego
3 dag zmielonych orzechów włoskich lub laskowych
2-3 łyżki mleka
Forma potrawy: Ciasta
Ciasto:
5 dag mielonych orzechów włoskich
20 dag mąki
szczypta proszku do pieczenia
15 dag masła
5 dag cukru
Krem:
4 łyżeczki żelatyny
2 jajka
10 dag cukru
sok i otarta skórka z cytryny
1,5 szklanki śmietany
po 25 jasnych i ciemnych wypestkowanych winogron
siekane orzechy i listki melisy do dekoracji
Forma potrawy: Desery
20 dag pumpernikla (ciemny chleb razowy)
10 dag masła
6 małych gruszek
25 dag cukru
10 łyżeczek żelatyny instant
4 żółtka
1,5 szklanki czerwonego wina
1,5 szkalnki śmietany kremówki
cynamon
wiórki czekoladowe do dekoracji
Forma potrawy: Desery
3 banany
słoik kompotu z moreli
szklanka bitej śmietany
łyżka orzechów