Zupy z solą kuchenną
Kolorem zielonym zaznaczono sól kuchenna
litr wywaru mięsnego lub z warzyw
3 jaja
sól, pieprz, gałka muszkatołowa
3-4 łyżki stołowe parmezanu
1 szklanka dowolnej kaszy lub ryż
1 litr mleka
sól
cukier do smaku
3 l. - wody przegotowanej
1 - szklanka mąki owsianej
1 - szklanka mąki pszennej razowej
kromka razowego chleba
sól
5 - ząbków czosnku
5 - listków laurowych
20dag kaszy gryczanej
20dag surowego boczku
włoszczyzna
40dag ziemniaków
natka pietruszki
sól
4 ząbki czosnku
4 łyżki oliwy
4 pomidory
3 cebule
4 szklanki wody
sól, pieprz
4 kromki chleba
25dag suszonych śliwek
10dag suszonych jabłek
10dag suszonych gruszek
10dag rodzynek
3 łyżeczki cukru
szczypta soli
pół szklanki gęstej śmietany
1 litr wywaru z warzyw
4 duże pomidory
1 duża cebula
gałązka naci z selera
1 łyżka oleju sojowego lub słonecznikowego
0,5 szkl. śmietany
1 łyżka mąki
sól
papryka
zielona pietruszka
2 szklanki pokrojonych na plastry porów (tylko części białe i jasno-zielone)
1 ząbek czosnku
2 łyżki dobrej oliwy
4 szklanki kawałków dyni, najlepiej małej, nie pomarańczowej
3 szklanki rosołu
2-3 liście lubczyku lub kostka maggi
liść bobkowy
1 łyżka sosu sojowego
sól, pieprz do smaku
100g soczewicy czerwonej lub brązowej
500g pomidorów
1 cebula
2 marchewki
1 liść laurowy
1/2 łyżeczki tymianku
2 łyżki oleju słonecznikowego
1 litr wywaru ze świeżych jarzyn lub wody
sól, pieprz
kilka listków świeżej mięty do przybrania
1 litr rosołu
0,5 litra ml żurku
10dag gęstej, kwaśnej śmietany
łyżka mąki
majeranek
sól, pieprz
30dag szynki lub chudej kiełbasy
jajka na twardo (tyle, ile porcji żurku chcemy podać)
3 buraki ćwikłowe
200g białej kapusty
rzodkiew
cebula
szklanka gęstej i słodkiej śmietanki
sól
2 litry wody
Do podania z:
koperek
lub natka pietruszki
30dag ogórków małosolnych
0,5 l kwasu z ogórków
ząbek czosnku
szklanka śmietany
szklanka zsiadłego mleka
3 łyżki posiekanego koperku
2 łyżki posiekanego szczypiorku
cukier, sól