cojemy.pl > Zupy > Wielkanocny żurek

wyszukaj przepisy wg. składników, na przykład: Zupy bez soli

Wielkanocny żurek

Formy potrawy: zupa

Składniki potrawy

1 litr rosołu
0,5 litra ml żurku
10dag gęstej, kwaśnej śmietany
łyżka mąki
majeranek
sól, pieprz
30dag szynki lub chudej kiełbasy
jajka na twardo (tyle, ile porcji żurku chcemy podać)

Przyrządzanie

Zagotować rosół, po czym dolać do niego żurek. Zamieszać. Przyprawić do smaku solą, pieprzem oraz majerankiem. Gotować jeszcze przez około 5 minut.
Wędlinę pokroić w kostkę o średniej wielkości, obrane jajka na nieduże cząstki. Wędlinę i jajka przełożyć do miseczek.
Mąkę rozprowadzić śmietaną, wlać do zupy.
Żurek gotować przez około 2 minuty. Gorący nalewać do miseczek i od razu podawać.

Widok do druku

Zobacz przepisy ze składnikami znajdującymi się w tej potrawie

Jajka, Kiełbasa lub wędlina (każdy rodzaj), Majeranek, Mąka pszenna (zwykła), Pieprz, Rosół, Szynka, Sól kuchenna, Śmietana

Podobne przepisy

Żurek

Forma potrawy: Zupa
3 l. - wody przegotowanej
1 - szklanka mąki owsianej
1 - szklanka mąki pszennej razowej
kromka razowego chleba
sól
5 - ząbków czosnku
5 - listków laurowych
» zobacz przepis

Wielkanocny sos chrzanowy na zimno

Forma potrawy: Sos
150ml wody
2 łyżki chrzanu
2 łyżki śmietany
1 łyżeczka mąki
sól
cukier
» zobacz przepis
↑ wróc do góry ↑
Cookies i polityka prywatności.

Serwis cojemy.pl wykorzystuje pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w witrynie. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Zobacz szczegóły w polityce prywatności.