Forma potrawy: Zupy
1 litr rosołu
0,5 litra ml żurku
10 dag gęstej, kwaśnej śmietany
łyżka mąki
majeranek
sól, pieprz
30 dag szynki lub chudej kiełbasy
jajka na twardo (tyle, ile porcji żurku chcemy podać)
Zagotować rosół, po czym dolać do niego żurek. Zamieszać. Przyprawić do smaku solą, pieprzem oraz majerankiem. Gotować jeszcze przez około 5 minut.
Wędlinę pokroić w kostkę o średniej wielkości, obrane jajka na nieduże cząstki. Wędlinę i jajka przełożyć do miseczek.
Mąkę rozprowadzić śmietaną, wlać do zupy.
Żurek gotować przez około 2 minuty. Gorący nalewać do miseczek i od razu podawać.
Wielkanocny sos chrzanowy na zimno
Forma potrawy: Sosy
150 ml wody
2 łyżki chrzanu
2 łyżki śmietany
1 łyżeczka mąki
sól
cukier
Forma potrawy: Zupy
3 l. - wody przegotowanej
1 - szklanka mąki owsianej
1 - szklanka mąki pszennej razowej
kromka razowego chleba
sól
5 - ząbków czosnku
5 - listków laurowych