Forma potrawy: Zupy, potrawa wegetariańska, dla ilu osób: 4
1 litr wywaru z warzyw
4 duże pomidory
1 duża cebula
gałązka naci z selera
1 łyżka oleju sojowego lub słonecznikowego
0,5 szkl. śmietany
1 łyżka mąki
sól
papryka
zielona pietruszka
Posiekać cebulę w kostkę, pokroić pomidory i gałązki selera. Cebulę, pomidory i seler
udusić na oleju, następnie przetrzeć przez sito i połączyć z wywarem z warzyw.
Zagotować całość, podprawić zawiesiną z mąki i śmietany, dodać sól i paprykę do smaku.
Przed podaniem dodać posiekaną zieloną pietruszkę.
Można podawać z ryżem, makaronem, groszkiem ptysiowym lub grzankami.
Forma potrawy: Zupy
0,75 kg pomidorów
10 dag cebuli
10 dag tłuszczu
pół litra mleka
30 dag ziaren gotowanej kukurydzy
kostka rosołowa
sól, pieprz
cukier
zielenina
Sałatka pomidorowa z kokardkami
Forma potrawy: Sałatki
4 pomidory
20 dag makaronu kokardki
20 dag wędzonej makreli
mała puszka groszku
0,5 pęczka koperku
łyżka soku z cytryny
2 łyżki oliwy
sól, pieprz
Sałatka pomidorowa ze śmietaną
Forma potrawy: Sałatki
0,5 kg pomidorów
połowa szklanki gęstej śmietany lub jogurtu lub maślanki lub zsiadłego mleka
łyżka majonezu
5 orzechów włoskich
sól
pieprz
Forma potrawy: Zupy