cojemy.pl > Zupy > Barszcz z rzodkiewką

wyszukaj przepisy wg. składników, na przykład: Przetwory bez octu

Barszcz z rzodkiewką

Formy potrawy: zupa, potrawa wegetariańska

Składniki potrawy

3 buraki ćwikłowe
200g białej kapusty
rzodkiew
cebula
szklanka gęstej i słodkiej śmietanki
sól
2 litry wody
 
Do podania z:
koperek
lub natka pietruszki

Przyrządzanie

Ćwikłę, kapustę oraz cebulę należy pociąć w słomkę. Zalać połową szklanki gorącej wody i dusić przez 15-20 minut. Następnie dodać pozostałą wodę, zagotować i ostudzić.
 
Rzodkiew poszatkować bardzo drobno, zmieszac ze śmietanką i wlać do garnka z barszczem.
 
Barszcz posolić i ostrożnie wymieszać.
 
Zupę podawać z posiekanym kopierkiem, albo pietruszką.

Widok do druku

Zobacz przepisy ze składnikami znajdującymi się w tej potrawie

Burak ćwikłowy, Cebula, Kapusta, Koper, koperek, Pietruszka, Rzodkiewka, Sól kuchenna, Śmietana

Podobne przepisy

Barszcz małorosyjski

Forma potrawy: Zupa
1/2kg wieprzowiny lub golonki lub kiełbasy
włoszczyzna
1/2 główki kapusty
6 ziemniaków
3/4 szklanki soku pomidorowego
sól, pieprz
listek laurowy
zielenina
» zobacz przepis

Sałatka rzodkiewkowa

Forma potrawy: Sałatka lub surówka
2 kubki jogurtu naturalnego
2 roztarte ząbki czosnku
łyżka octu
sól
3 duże pęczki rzodkiewek
posiekany szczypiorek
» zobacz przepis

Barszcz

Forma potrawy: Zupa
3 l. - przegotowanej wody
kromka chleba razowego
sól
1kg - obranych i pokrojonych w plastry buraków ćwikłowych
5 - ząbków czosnku
liść laurowy
» zobacz przepis

Barszcz ukraiński

Forma potrawy: Zupa
0,5 główki posiekanej białej kapusty
4-5 - ziemniaki pokrojone w kostkę
2 - ugotowane buraczki ćwikłowe starte na tarce
1 - szklanka ugotowanej białej fasoli
1 - marchew starta na tarce
1 - szklanka śmietany
1 - cebula pokrojona w kostkę
3 - łyżki pasty pomidorowej
pęczek natki pietruszki
sól, pieprz
1 - łyżka oleju
» zobacz przepis

Kalafior z sosem avocado

Forma potrawy: Przekąska lub przystawka
1 średni kalafior
2 avocado
1 jogurt naturalny
2 łyżki oliwy
4 łyżeczki soku z cytryny
sałata
rzodkiewki
1/4 sos Tobasco
sól, pieprz
» zobacz przepis

Barszcz wołyński

Forma potrawy: Zupa
0,5kg mięsa wołowego lub kiełbasy
0,5kg małych buraków
szklanka ugotowanej fasoli
włoszczyzna z kapustą
4 ziemniaki
sól, pieprz
listek laurowy
0,5 szklanki śmietany
zielenina
» zobacz przepis
↑ wróc do góry ↑
Cookies i polityka prywatności.

Serwis cojemy.pl wykorzystuje pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w witrynie. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Zobacz szczegóły w polityce prywatności.