Forma potrawy: Zupy, potrawa wegetariańska
1 szklanka dowolnej kaszy lub ryż
1 litr mleka
sól
cukier do smaku
Podgrzać mleko aż zacznie się gotować, na gotujące się mleko wsypać powoli kasze, stale mieszając. Uważać żeby mleko nie wykipiało.
Kiedy kasza zrobi się miękka, doprawić zupę do smaku solą i cukrem.
Aby zupa była bardziej zawiesista i gęsta, należy ją dłużej gotować, uważając przy tym aby się nie przypaliła.
Na talerzu można jeszcze dodać trochę masła, dżemu lub soku.
Jeśli zupa jest ugotowana na gęsto, można ją po wierzchu udekorować na przykład świeżymi jagodami.
Forma potrawy: Śniadania
5 dag kaszy manny
10 dag sera twarogowego
10 dag jabłek
4 jaja
5 dag cukru pudru
sól
cynamon
Forma potrawy: Dania główne, Kolacje, Śniadania
szklanka kaszy jaglanej
połtorej szklanki mleka
2-3 jaja
1 łyżka cukru
pół szklanki rodzynek
1 łyżka tartej bułki
1 łyżka masła
1 butelka śmietany
cukier waniliowy
sok z cytryny
Forma potrawy: Dania główne, Dania rybne
1 kg karpia
8 dag kaszy gryczanej
2 dag tłuszczu do kaszy
5 dag suszonych grzybów
8 dag cebuli
2 żółtka
200 ml śmietany
sól, pieprz
Forma potrawy: Dania główne
2 saszetki kaszy gryczanej Cenos
30 dag wołowiny
4 plasterki wędzonego boczku
4 ogórki
cebula
olej
sól i pieprz
wykałaczki