Forma potrawy: Zupy, potrawa wegetariańska
litr wywaru mięsnego lub z warzyw
3 jaja
sól, pieprz, gałka muszkatołowa
3-4 łyżki stołowe parmezanu
Ubijamy widelcem 3 jajka, przyprawiając solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
Następnie dodajemy do nich 3-4 łyżki stołowe parmezanu.
Powstałą masę powoli wlewamy, mieszając, do gorącego wywaru mięsnego lub z jarzyn.
Forma potrawy: Zupy
70 dag białej kiełbasy lub 2,5 l wywaru po ugotowaniu szynki
1 korzeń chrzanu (15 dag)
1 cebula
2 łyżki mąki
sok z 1 cytryny
1 szklanka kwaśnej śmietany
5 jajek na twardo
1 listek laurowy
5 ziarenek pieprzu
5 ziarenek ziela angielskiego
sól
pieprz mielony
Forma potrawy: Przekąski lub przystawki
8 jajek
1 kg kartofli
olej do smażenia
sól
Forma potrawy: Zupy
Forma potrawy: Zupy
3/4 l. - jasnego lekkiego piwa
0,5 l. - wody
3 - goździki
1 - łyżeczka cynamonu w proszku lub kory cynamonowej
4 - żółtka
10 dag - cukru
1 - kostka tłustego twarogu