Zupy z mięsem
Kolorem zielonym zaznaczono mięsa
0,5kg mięsa wołowego lub kiełbasy
0,5kg małych buraków
szklanka ugotowanej fasoli
włoszczyzna z kapustą
4 ziemniaki
sól, pieprz
listek laurowy
0,5 szklanki śmietany
zielenina
1 kość szpikowa wołowa lub cielęca
1kg mięsa wołowego lub cielęcego
0,5kg marchwi
0,5kg rzepy
0,5kg ziemniaków
1kg świeżego bobu
0,5kg cukinii
3 średnie pory (tylko białe części)
15 łodyżek natki pietruszki
1 cebula
sól, pieprz
pęczek kolendry
50g grochu włoskiego
2 łyżki oliwy
2 średniej wielkości cebule
450g jagnięciny na gulasz (ew. wołowina lub kurczak)
5-6 pomidorów
125g fasolki szparagowej
2 średniej wielkości kartofle
125g świeżego bobu
1 łyżka świeżej mięty
1 łyżka świeżej kolendry
1 łyżeczka papryki
2 łyżki pasty pomidorowej
2,5 l wody
1 średniej wielkości cukinia
1 zielona papryka
100g cienkiego makaronu
sól, pieprz
10dag grzybów suszonych (prawdziwki lub podgrzyby)
Kilka dość grubych plastrów wędzonego boczku
20dag wędzonej słoniny
? kg żeberek wieprzowych (surowych, wędzonych lub pieczonych w kminku)
pieprz
sól
kilka ziaren ziela angielskiego
czosnek utarty z solą
1kg kwaszonej kapusty
1 łyżka stołowa kminku
3 - 4 liście laurowe
4 ugotowane wcześniej ziemniaki
60dag wołowiny bez kości
60dag ziemniaków
20dag słoniny
2dag mąki
10dag cebuli
2-3 ząbki czosnku
duża papryka surowa lub konserwowa
sól, pieprz
majeranek
kminek
gałka muszkatołowa
papryka ostra
50dag schabu karkowego
1 łyżka masła roślinnego
750ml rosołu warzywnego (instant)
40dag kwaszonej kapusty
80dag ziemniaków
1 por
4 jagody jałowca
2 listki laurowe
sól, pieprz
1kg - mięsa wołowego przerośniętego bez kości
10dag - wędzonej słoniny
0,5 szklanki - papryka mielona
1 łyżeczka kminku
pokrojone w kostkę:
1 - seler
1 - marchewkę
1 - korzeń pietruszki
1 - zieloną papryka
2 - cebule
0,5 szklanki ryż
pomidory z puszki
szklanka kiszonej kapusty
woda
sól, pieprz
200g fasoli suchej lub 300g świeżej
300g wędzonych żeberek wieprzowych
300g wędzonej kiełbasy
2 średnie marchewki
1 nieduży kawałek białej rzepy
1 cebula
2 zielone papryki
1 pomidor
160ml kwaśnej śmietany
3 łyżki smalcu
1 łyżka mąki
1 łyżeczka papryki
czosnek, liść laurowy
1 pęczek zielonej pietruszki
sól
Kluseczki (csipetke):
80g mąki
1 jajko
sól
1/2kg wieprzowiny lub golonki lub kiełbasy
włoszczyzna
1/2 główki kapusty
6 ziemniaków
3/4 szklanki soku pomidorowego
sól, pieprz
listek laurowy
zielenina
700g piersi z kurczaka
4 kurze wątróbki
2,5 l wody
3 ząbki czosnku
1/2 cebuli
3 gałązki kolendry
3 zielone cytrynki (limonki)
700g pomidorów
100g czerwonej cebuli
1 zielona papryka
1 goździk
1 laska cynamonu (2,5 cm)
1/2 łyżeczki zmielonego kminku
1 łyżeczka oregano
1 łyżka oleju, sól
Do przybrania:
3 zielone cytrynki
1 avocado
smażone paski tortilli
1 litr rosołu
0,5 litra ml żurku
10dag gęstej, kwaśnej śmietany
łyżka mąki
majeranek
sól, pieprz
30dag szynki lub chudej kiełbasy
jajka na twardo (tyle, ile porcji żurku chcemy podać)
pół kg. mięsa na rosół
lub kostka bulionowa + kiełbasa/parówka
pół kg. fasoli
2 ziemniaki
1 cebula
1 średnia marchewka
1-2 pomidory
olej
zielenina, czosnek
przyprawy