cojemy.pl > Zupy > Żurek

wyszukaj przepisy wg. składników, na przykład: Ciasta bez jajek

Żurek

Formy potrawy: zupa, potrawa wegetariańska

Składniki potrawy

3 l. - wody przegotowanej
1 - szklanka mąki owsianej
1 - szklanka mąki pszennej razowej
kromka razowego chleba
sól
5 - ząbków czosnku
5 - listków laurowych

Przyrządzanie

Mąkę pszenną i owsianą grubo zmieloną ok. 10 łyżek wlać do garnka kamionkowego i zalać wodą letnią, przegotowaną, mieszając ją ( woda najlepiej źródlana ), po tym wrzucamy 5 listków laurowych i 5 ząbków czosnku i odstawiamy na 3 dni w ciepłe miejsce.

Widok do druku

Zobacz przepisy ze składnikami znajdującymi się w tej potrawie

Chleb (każdy rodzaj), Chleb razowy, Czosnek, Liść laurowy, Mąka owsiana, Mąka pszenna (zwykła), Sól kuchenna

Podobne przepisy

Wielkanocny żurek

Forma potrawy: Zupa
1 litr rosołu
0,5 litra ml żurku
10dag gęstej, kwaśnej śmietany
łyżka mąki
majeranek
sól, pieprz
30dag szynki lub chudej kiełbasy
jajka na twardo (tyle, ile porcji żurku chcemy podać)
» zobacz przepis
↑ wróc do góry ↑
Cookies i polityka prywatności.

Serwis cojemy.pl wykorzystuje pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w witrynie. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Zobacz szczegóły w polityce prywatności.