cojemy.pl > Warzywa > Przepisy na potrawy > Strona numer 41

Przepisy z warzywami


wyszukaj przepisy wg. składników, na przykład: Sosy z olejem ale bez pieprzu
Przepisy z bakłażanem Przepisy z bambusem Przepisy z batatami Przepisy z brokułami Przepisy z brukselką Przepisy z burakiem ćwikłowym Przepisy z bobem Przepisy z cebulą Przepisy z chrzanem Przepisy z cukinią Przepisy z cykorią Przepisy z kapustą czerwoną Przepisy z czosnkiem Przepisy z dymką (pęczkiem dymki) Przepisy z dynią Przepisy z fasolą Przepisy z fasolką szparagową Przepisy z groszkiem Przepisy z kalafiorem Przepisy z kalarepą Przepisy z kapustą Przepisy z kapustą kiszoną (kwaszoną) Przepisy z karoczochami Przepisy z kiełkami sojowymi Przepisy z koperkiem lub koperem Przepisy z kukurydzą Przepisy z marchewką Przepisy z ogórkiem Przepisy z papryką Przepisy z papryką chili Przepisy z pietruszką Przepisy z pomidorem Przepisy z porami Przepisy z rozmarynem Przepisy z rukwią wodną Przepisy z ryżem Przepisy z rzepą Przepisy z rzeżuchą Przepisy z rzodkiewką Przepisy z sałatą Przepisy z selerem Przepisy z soczewicą Przepisy z soją Przepisy z szalotką Przepisy z szałwią Przepisy ze szczawiem Przepisy ze szczypiorkiem Przepisy ze szparagami Przepisy ze szpinakiem Przepisy z włoszczyzną Przepisy z ziemniakami

Kolorem zielonym zaznaczono warzywa

Łosoś w sosie ziołowym po francusku

Forma potrawy: Danie rybne, Danie główne
Jeden łosoś o wadze ok. 2 kg
600g małych pieczarek
2 łyżki masła
sól, pieprz, szczypiorek
Do przybrania:
listki zielonej pietruszki
listki tymianku
Court bouillon:
400ml białego wytrawnego wina
1 obrana i umyta marchewka
1 duża cebula, obrana i naszpikowana 3 goździkami
1 bouquet garni
sól, pieprz
Sos:
125ml białego wytrawnego wina
125ml śmietanki
1 łyżka masła
2 łyżki drobno posiekanej mieszaniny szczypiorku, tymianku i zielonej pietruszki
sól, pieprz
» zobacz przepis

Pasta bakłażanowa do chleba

Forma potrawy: Śniadanie, Kolacja, Przekąska lub przystawka
1kg bakłażanów
2 małe cebule
1,5-2 cytryny
3-4 łyżki majonezu
sól, pieprz
» zobacz przepis

Pasta rybna ze śledzia

Forma potrawy: Śniadanie, Kolacja, Przekąska lub przystawka
śledź duży lub średniej wielkości, wędzony lub marynowany
20 dkg twarogu
ząbek czosnku
pietruszka lub koperek
przyprawy do smaku
» zobacz przepis

Sałatka ze szpinaku

Forma potrawy: Sałatka lub surówka
Miska swieżego szpinaku, tyle, co sałatki na dwie osoby
1 gotowane na twardo jajko
2 plasterki boczku
jedna mała cebula
Sos:
2 łyżki kwaśnej śmietany
1 łyżka wody, łyżeczka musztardy
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki cukru
1 ząbek czosnku
opcjonalnie kilka pieczarek
» zobacz przepis

Makaron w pikantnym sosie

Forma potrawy: Danie główne
50dag białego lub zielonego makaronu (typu spiralki)
10dag ziarenek dyni
4 pomidory
2 pęczki natki pietruszki
5dag tartego parmezanu lub gaudy
1 szklanka oleju
1 ząbek czosnku
sól
» zobacz przepis

Sos pomidorowy do makaronu / makaron z sosem pomidorowym

Forma potrawy: Danie główne, Sos
1 ząbek czosnku
pół małej cebuli
4 duże świeże pomidory
kilkanaście listków bazylii
1 łyżeczka octu balsamicznego lub winnego
1 łyżeczka sosu sojowego
1 łyżeczka cukru
1 łyżka dobrej oliwy
pieprz
Do podania:
Zielona sałata
wino czerwone
chleb
oliwa
» zobacz przepis

Zapiekanka z pieczarek po prowansalsku

Forma potrawy: Zapiekane
750g pieczarek
1,5kg pomidorów
1-2 ząbki czosnku
2 łyżki zieleniny
2 cebule
tymianek
bazylia
150g tartego sera żółtego
100g masła
oliwa
sól, pieprz
» zobacz przepis

Colesław z rodzynkami

Forma potrawy: Sałatka lub surówka
kapusta biała
marchew
rodzynki
majonez
» zobacz przepis

Sos tatarski 2

2 jajka
2 ogórki konserwowe
mały słoik grzybów marynowanych (np. pieczarek)
nać szczypiorku
1-2 łyżeczki tartego chrzanu
1 część śmietany
2 części majonezu
sól
pieprz
» zobacz przepis

Adżika

Forma potrawy: Przetwór
pół kilo papryki słodkiej
pół kilo papryki ostrej
pół kilo wyłuskanych orzechów włoskich
10 dużych główek czosnku
150ml oleju
4 łyżki octu
4 kopiate łyżki soli
» zobacz przepis

Sałatka z ziołowym kurczakiem

Forma potrawy: Sałatka lub surówka
1 pierś kurczaka (25 dag)
2 pomarańcze (35 dag)
1 grejpfrut (35 dag)
2 cykorie (30 dag)
sałata lollo rosso
1/2 pęczka posiekanej natki pietruszki
2 łyżki posiekanej świerzej lub mrożonej bazylii
2 łyżki oliwy
2 łyżeczka utłuczonego czarnego pieprzu
sól
» zobacz przepis

włoska sałatka z tuńczyka

Forma potrawy: Kolacja, Przekąska lub przystawka
400g tuńczyka w oleju
2 ząbki czosnku, rozgniecione
1 łyżka kaparów, posiekanych
2 łyżki natki pietruszki, posiekanej
sok z cytryny do smaku
sól
świeżo zmielony pieprz naturalny
850g fasolki odcedzonej i wypłukanej
1 mała czerwona cebula, pokrojona w krążki
Do podania:
ciepły chleb (grzanki) lub bułeczki
» zobacz przepis
↑ wróc do góry ↑
Cookies i polityka prywatności.

Serwis cojemy.pl wykorzystuje pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w witrynie. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Zobacz szczegóły w polityce prywatności.