Formy potrawy: Przekąski lub przystawki, Kolacje, dla ilu osób: 4, czas przygotowania: 15 min.
400g tuńczyka w oleju
2 ząbki czosnku, rozgniecione
1 łyżka kaparów, posiekanych
2 łyżki natki pietruszki, posiekanej
sok z cytryny do smaku
sól
świeżo zmielony pieprz naturalny
850g fasolki odcedzonej i wypłukanej
1 mała czerwona cebula, pokrojona w krążki
Do podania:
ciepły chleb (grzanki) lub bułeczki
Olej z odsączonego tuńczyka przelać do małej miseczki. Do niego dodać kolejno czosnek, kapary, natkę i sok z cytryny. Doprawić do smaku i starannie wymieszać.
W przygotowanym do podania naczyniu rozdrobnić tuńczyka na nierówne cząstki. Potem dodać fasolkę i krążki cebuli. Sałatkę polać sosem czosnkowym i lekko wymieszać.
Podawać z ciepłymi grzankami lub bułeczkami.
Forma potrawy: Sałatki
8 połówek gruszek
małą puszka tuńczyka w oliwie
3/4 szklanki ryżu ugotowanego na sypko
łyżeczka posiekanej zieleniny
łyżeczka soku z cytryny
sól, pieprz
Forma potrawy: Sałatki
1 kalafior (0,5 kg)
2-3 pomidory
2-3 łyżki fasolki szparagowej konserwowej
5 dag oliwek bez pestek
1 puszka tuńczyka w oliwie (20 dag)
cukier
sól i pieprz
Na sos:
0,5 szklanki majonezu
2-3 łyżki śmietany
2 łyżeczki soku z cytryny
cukier
sól i pieprz
Forma potrawy: Sałatki
puszka tuńczyka w oleju
pół szklanki ryżu
8 szt. oliwek zielonych
sok z połowy cytryny
pieprz
sól
pół łyżeczki oleju
2 łyżki majonezu
Sałatka kukurydziana z tuńczykiem
Forma potrawy: Sałatki, Kolacje
puszka kukurydzy
puszka groszku
20-25 dag miękkiego sera żółtego
majonez
puszka tuńczyka w sosie własnym