cojemy.pl > Dania główne > Łosoś w sosie ziołowym po francusku

wyszukaj przepisy wg. składników, na przykład: Przepisy z jabłkami i śmietaną, ale bez cukru

Łosoś w sosie ziołowym po francusku

Formy potrawy: danie główne, danie rybne, czas przygotowania: 1 godz.

Składniki potrawy

Jeden łosoś o wadze ok. 2 kg
600g małych pieczarek
2 łyżki masła
sól, pieprz, szczypiorek

Do przybrania:
listki zielonej pietruszki
listki tymianku


Court bouillon:
400ml białego wytrawnego wina
1 obrana i umyta marchewka
1 duża cebula, obrana i naszpikowana 3 goździkami
1 bouquet garni
sól, pieprz

Sos:
125ml białego wytrawnego wina
125ml śmietanki
1 łyżka masła
2 łyżki drobno posiekanej mieszaniny szczypiorku, tymianku i zielonej pietruszki
sól, pieprz

Przyrządzanie

Rybę sprawić, umyć i osuszyć. Odciąć i zachować głowę, ogon i płetwy.

Z reszty usunąć ości. Mięso pokroić na plastry grubości ok. 2 cm.

Głowę, ogon i płetwy zalać 1,5 litra wody i 400 ml wina, dodać pozostałe składniki court bouillonu, wstawic na silny ogień i zagotować. Odszumować, po czym gotować na wolnym ogniu 40 min. Przecedzić.

Wino na sos odparować w małym rondelku do 2/3 pierwotnej objętości. Dodawać stopniowo podzielone na małe kawałeczki masło, przez cały czas ubijając je.

Osolić, doprawić pieprzem, dodać posiekaną zieleninę i wymieszać.

Pieczarki obrać, umyć i pokroić wzdłuż na cienkie plasterki. Obsmażyć 2-3 min. na rozgrzanym maśle. Osolić, doprawić pieprzem i odstawić w ciepłe miejsce.

Court bouillon doprowadzić do wrzenia. Gotować w nim plastry łososia 2-3 min.

Wyjąć, osączyć i ułożyć na półmisku. Na nich układać zasmażone pieczarki.

Polać sosem, przybrać zieleniną i podawać.

Widok do druku

Zobacz przepisy ze składnikami znajdującymi się w tej potrawie

Cebula, Goździk, goździki, Marchew, Masło, Pieczarki, Pieprz, Pietruszka, Szczypiorek, Sól kuchenna, Tymianek, Wino, Łosoś, Śmietana

Podobne przepisy

Sos urodzinowy

Forma potrawy: Sos
olej roślinny
sos diabelski (keczup)
musztarda
pieprz
sól
cebula
ogórek surowy
papryka czerwona
» zobacz przepis

Sos orzechowo-czosnkowy

Forma potrawy: Sos
mały jogurt naturalny
kilka łyżek obranych orzechów włoskich
1 ząbek czosnku
sól
pieprz
» zobacz przepis

Sos staropolski

Forma potrawy: Sos
350ml wywaru z drobiu
50ml śmietany
10dag pomidorów
5dag tartego chrzanu
3dag tłuszczu
3dag mąki
natka pietruszki
sól, pieprz
sok z cytryny
» zobacz przepis

Zabaglione

Forma potrawy: Deser, Sos
3 surowe żółtka
3 łyżki miodu
3 łyżki madery lub malagi
łyżka koniaku (winiaku, brandy)
» zobacz przepis

Chutney gruszkowy

Forma potrawy: Przetwór, Sos
2kg dojrzałych gruszek
30dag cebuli
4-5 ząbków czosnku
20dag suszonych daktyli
kawałek świeżego imbiru
2 pomarańcze
cytryna
papryczka chilli
250ml octu winnego
20dag cukru
po łyżeczce ziaren gorczycy, mielonej kolendry, cynamonu i soli
» zobacz przepis

Sos czosnkowy

Forma potrawy: Sos
jogurt naturalny
4 duże łyżki majonezu
1 łyżka czosnku granulowanego
sól
pieprz
» zobacz przepis

Sos czosnkowy 2

Forma potrawy: Sos
100ml jogurtu naturalnego
100ml majonezu
2 ząbki czosnku
łyżka koperku, może być suszony
szczypta pieprzu
» zobacz przepis

Sos z czarnych oliwek

Forma potrawy: Sos, Przekąska lub przystawka
20 czarnych oliwek bez pestek
60ml wywaru z drobiu
2 ząbki czosnku
3 filety anchois
kilka posiekanych kaparów
100ml oliwy
sól
pieprz
3 łyżki octu winnego
» zobacz przepis

Sos harissa

Forma potrawy: Sos
suszone czerwone papryczki chilli
czosnek
kminek
suszona mięta
oliwa
sól
» zobacz przepis

Łosoś z ryżem

Forma potrawy: Danie rybne, Danie główne
4 czarki ugotowanego ryżu
1 filet z łososia
2 jaja
5-6 łodyżek szczypiorku lub dymki
łyżka sosu sojowego
szczypta pieprzu
2 łyżki oleju do smażenia
» zobacz przepis

Sos jabłkowy z curry

Forma potrawy: Sos
3 jabłka
1 pudełko serka homogenizowanego
1 łyżka curry w proszku
1 łyżeczka cukru
sól
» zobacz przepis

Sos cygański

Forma potrawy: Sos
Składniki na 2 litry sosu:
1,5kg pomidorów
2 papryki czerwona i zielona
nieduża papryczka chili
3 ząbki czosnku
1 duża cebula
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka jarzynki (vegety)
1 łyżeczka majeranku
1 łyżeczka pieprzu
2 łyżeczki octu
2 łyżki cukru
3 łyżki oliwy
» zobacz przepis
↑ wróc do góry ↑
Cookies i polityka prywatności.

Serwis cojemy.pl wykorzystuje pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w witrynie. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Zobacz szczegóły w polityce prywatności.