MENU
ZWIŃ MENU

Łosoś w sosie ziołowym po francusku

Formy potrawy: Dania główne, Dania rybne, dla ilu osób: 6, czas przygotowania: 1 godz.

Składniki

Jeden łosoś o wadze ok. 2 kg
600 g małych pieczarek
2 łyżki masła
sól, pieprz, szczypiorek

Do przybrania:
listki zielonej pietruszki
listki tymianku


Court bouillon:
400 ml białego wytrawnego wina
1 obrana i umyta marchewka
1 duża cebula, obrana i naszpikowana 3 goździkami
1 bouquet garni
sól, pieprz

Sos:
125 ml białego wytrawnego wina
125 ml śmietanki
1 łyżka masła
2 łyżki drobno posiekanej mieszaniny szczypiorku, tymianku i zielonej pietruszki
sól, pieprz

Przyrządzanie

Rybę sprawić, umyć i osuszyć. Odciąć i zachować głowę, ogon i płetwy.

Z reszty usunąć ości. Mięso pokroić na plastry grubości ok. 2 cm.

Głowę, ogon i płetwy zalać 1,5 litra wody i 400 ml wina, dodać pozostałe składniki court bouillonu, wstawic na silny ogień i zagotować. Odszumować, po czym gotować na wolnym ogniu 40 min. Przecedzić.

Wino na sos odparować w małym rondelku do 2/3 pierwotnej objętości. Dodawać stopniowo podzielone na małe kawałeczki masło, przez cały czas ubijając je.

Osolić, doprawić pieprzem, dodać posiekaną zieleninę i wymieszać.

Pieczarki obrać, umyć i pokroić wzdłuż na cienkie plasterki. Obsmażyć 2-3 min. na rozgrzanym maśle. Osolić, doprawić pieprzem i odstawić w ciepłe miejsce.

Court bouillon doprowadzić do wrzenia. Gotować w nim plastry łososia 2-3 min.

Wyjąć, osączyć i ułożyć na półmisku. Na nich układać zasmażone pieczarki.

Polać sosem, przybrać zieleniną i podawać.

Więcej przepisów znajdziesz na www.cojemy.pl

Skomentuj

Zobacz przepisy ze składnikami znajdującymi się w tej potrawie

Podobne przepisy

Łosoś z ryżem

Forma potrawy: Dania główne, Dania rybne

4 czarki ugotowanego ryżu
1 filet z łososia
2 jaja
5-6 łodyżek szczypiorku lub dymki
łyżka sosu sojowego
szczypta pieprzu
2 łyżki oleju do smażenia

Gruszki po francusku nr 2

Forma potrawy: Desery, Dania na grilla

4 półówki gruszek
1/2 opakowania miękkiego sera
ser topiony
2 łyżki posiekanej zieleniny
sól, pieprz

Karp po francusku

Forma potrawy: Dania główne, Dania rybne

1 kg karpia
10 dag porów
10 dag pieczarek
5 dag masła
sok z cytryny
10 g cukru
3 dag mąki pszennej
75 ml białego wina
sól, pieprz
goździki
zielenina

Gruszki po francusku

Forma potrawy: Dania na grilla

4 duże albo więcej mniejszych gruszek z kompotu lub marynaty
połowa opakowania sera Camembert lub Brie
serek topiony
natka  pietruszki
sól
biały pieprz