Forma potrawy: Sałatki
Miska swieżego szpinaku, tyle, co sałatki na dwie osoby
1 gotowane na twardo jajko
2 plasterki boczku
jedna mała cebula
Sos:
2 łyżki kwaśnej śmietany
1 łyżka wody łyżeczka musztardy
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki cukru
1 ząbek czosnku
opcjonalnie kilka pieczarek
Sos:
Czosnek posiekać drobniutko, ukręcić z cukrem i solą, dodać śmietanę, wodę i musztardę, wymieszać. Szpinak opłukać i obciąć szypułki. Posiekać jajko, usmażyć boczek bardzo mocno, żeby cały tluszcz z niego wyszedł, odsączyć na papierze, gdy zimny, posiekać na drobniutkie kawałeczki. Cebulę pokroić w cienkie plastry, i na połowę.
Szpinak wymieszać najpierw z sosem, następnie posypać cebulą, boczkiem i jajkiem, przerzucić parę razy. Podawać od razu, bo więdnie. Jeżeli do tego usmaży się szybko pierś kurzą, i potnie na paski, i położy na wierzchu, to można uważac tę sałatkę za obiad.
Do sałatki można dodać kilka cienko pokrojonych pieczarek.
Forma potrawy: Sałatki
1 wędzony pstrąg
15 dag pieczarek
5 dag szpinaku (może być mrożony)
1 łyżka oliwy
pęczek szczypiorku do przybrania
Forma potrawy: Dania główne, Kolacje
1 kg szpinaku (może być mrożony)
4 żółtka
kilka ząbków czosnku
śmietanka
sól, biały pieprz
gałka muszkatołowa (niekoniecznie)
łyżka masła
makaron muszelki (np Malma)
30 dkg sera rokpol
Forma potrawy: Zapiekane
1,5 kg szpinaku
100 g masła
150 g śmietanki
4 łyżki mąki
3 szklanki mleka
200 g tartego żółtego sera
kromka chleba
sól, pieprz
Forma potrawy: Ciasta
0,5 kg liści szpinaku
1 cebula
1 ząbek czosnku
220 g masła
sól
pieprz
starta skórka z połowy cytryny
2 łyżki ziaren słonecznika
2 łyżki rodzynek
100 g sera typu rokfor
1 jajko
3 szklanki mąki
1 żółtko
mały kieliszek spirytusu