1 pierś kurczaka (25 dag)
2 pomarańcze (35 dag)
1 grejpfrut (35 dag)
2 cykorie (30 dag)
sałata lollo rosso
1/2 pęczka posiekanej natki pietruszki
2 łyżki posiekanej świerzej lub mrożonej bazylii
2 łyżki oliwy
2 łyżeczka utłuczonego czarnego pieprzu
sól
Mięso umyć, osuszyć, obtoczyć w soli, pieprzu i natce pietruszki, ugotować na parze lub piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 170°C, a następnie ostudzić i pokroić w cienkie plastry.
Pomarańcze i grejpfrut obrać, czyścić z białej błony i podzielić na cząstki. Cykorię oraz sałatę opłukać i osuszyć. Cykorię pokroić w paski i dokładnie wymieszać z owocami, bazylią oraz oliwą.
Talerze wyłożyć liśćmi sałaty, rozłożyć na nich cykorię z owocami i obłożyć plastrami kurczaka.