Formy potrawy: Sosy, Dania główne, potrawa wegetariańska, dla ilu osób: 2
1 ząbek czosnku
pół małej cebuli
4 duże świeże pomidory
kilkanaście listków bazylii
1 łyżeczka octu balsamicznego lub winnego
1 łyżeczka sosu sojowego
1 łyżeczka cukru
1 łyżka dobrej oliwy
pieprz
Do podania:
Zielona sałata
wino czerwone
chleb
oliwa
Pomidory zanurzyć we wrzątku na 30 sekund, obrać ze skóry. Przeciąć na połowę, odrzucić pestki. Pokroić na kawałki, umieścić w robocie (blenderze) i zmielić na papkę, lub stworzyć papkę przez ręczne posiekanie.
Dodac posiekany czosnek i posiekane liście bazylii oraz przyprawy, dokładnie wymieszać, przykryć i odstawić na 20 minut, żeby się przegryzło.
Ugotować makaron na dwie osoby, aby był prawie miękki, ale z lekko twardym środkiem, tzw. al dente. Dodać do gorącego makaronu zimny sos pomidorowy, wymieszać, podać natychmiast.
Podawać najlepiej z zieloną sałatą i czerwonym winem, z chlebem i oliwą do maczania.
Forma potrawy: Dania główne, Zapiekane
35 dag gotowego makaronu lasagna
20 dag sera salami w plasterkach
5 jajek
5 dag startego sera typu cheddar
3 łyżki startego parmezanu
2 łyżki masła
2 łyżki margaryny
sól
pieprz
Sos beszamelowy
2 łyżki masła lub margaryny
2 łyżki mąki
3/4 szklanki mleka
1/4 łyżeczki białego pieprzu
sól
Sos mięsno-pomidorowy
40 dag mielonego mięsa wołowego
50 dag pomidorów
1 cebula
10 dag selera
1 marchew
2 łyżeczki bazylii
2 łyżki oleju
2 ząbki czosnku
Forma potrawy: Dania główne, Zapiekane, Dania rybne
30 dag filetów rybnych
kwasek cytrynowy albo ocet
sól
25 dag makaronu
1/4 l sosu pomidorowego albo ketchupu
2 łyżki tartego sera
1 i 1/2 łyżki masła
Forma potrawy: Dania główne
1 szklanka soi gotowanej lub konserwowej
100 do 200 g proteiny sojowej (w kostce lub kotlety)
przecier lub sok pomidorowy
olej
cebula
pieprz, sól
Forma potrawy: Sosy
kawałek świeżego imbiru
250 g przecieru pomidorowego
łyżka soku z cytryny
łyżeczka cukru
sól
pieprz cayenne
kawałek imbiru do przybrania