MENU
ZWIŃ MENU

Pasta bakłażanowa do chleba

Formy potrawy: Przekąski lub przystawki, Kolacje, Śniadania, potrawa wegetariańska

Składniki

1 kg bakłażanów
2 małe cebule
1,5-2 cytryny
3-4 łyżki majonezu
sól, pieprz

Przyrządzanie

Bakłażany opiekamy na gazie - kładąc je bezpośrednio na kratce kuchenki, tak aby skórka lekko się przypaliła z wszystkich stron (trzeba obracać).

Gdy trochę ostygną, czubkiem noża ściągamy z nich skórke, ale bardzo cienko, aby cały przypieczony miąższ zostal. Wrzucamy je do malaksera, dodajemy sok z cytryn, wcześniej zmiksowaną na miazgę cebulę i to wszystko miksujemy 2-3 minuty.

Doprawiamy majonezem oraz solą i pieprzem wedle uznania. Pasta smakuje swietnie i oryginalnie oraz długo można ją przechowywać w lodówce.

Więcej przepisów znajdziesz na www.cojemy.pl

Skomentuj

Zobacz przepisy ze składnikami znajdującymi się w tej potrawie

Podobne przepisy

Pasta z makrelą

Forma potrawy: Kolacje, Śniadania

makrela wędzona
marchew surowa
cebula
1-2 łyżki majonezu

Wiosenna pasta z jajkiem

Forma potrawy: Kolacje, Śniadania

25 dag twarogu
1 jajko
szczypiorek
natka pietruszki
1-2 łyżeczki śmietany
szczypta soli

Do podania z:
chlebem
lub bułkami

Pasta karotenowa

Forma potrawy: Kolacje, Śniadania

2 średniej wielkości marchewki
15 dag twarogu
7 dag margaryny lub masła roślinnego
sól i cukier

Pasta z makreli z cebulą

Forma potrawy: Kolacje, Śniadania

puszka makreli w pomidorach
ostry keczup
cebula
sól i pieprz
papryka w proszku