Przepisy z warzywami
Kolorem zielonym zaznaczono warzywa
Sos:
15dag pomidorów
pęczek włoszczyzny
3 łyżki oleju lub oliwy
5dag cebuli
ząbek czosnku
liść laurowy
gałązka tymianku, oregano i rozmarynu
20g świeżego imbiru
Danie:
4 porcje filetów z mintaja
jajko
4 łyżki mąki
sól, pieprz
40g tłuszczu do smażenia
1,75kg marchewki
1 litr rosołu z kostki
duży pęczek natki pietruszki
190g masła
2 łyżki cukru
100ml białego wina
4 jaja
4 łyżki mąki
2 łyżki soku z cytryny
1 łyżka utartej skórki cytrynowej
250ml gęstej śmietany
sól, pieprz, gałka muszkatołowa
olej do smarowania formy
1kg selerów
200g mąki
300g oliwy
200g bułki tartej
5 jaj
300g cebuli
Sos vinaigrette:
1 łyżka oliwy
1 łyżka octu winnego
20g soli
20g cukru
75dag schabu z kością
100dag kapusty kwaszonej
4dag tłuszczu
15dag cebuli
1dag papryki mielonej
2dag mąki
25dag śmietany
1/2 szklanki wody
2 ząbki czosnku
sól
wiązka szparagów (około 300g)
5 cienkich plastrów szynki
3 pomarańcze z cienką skórką
1-2 łagodne cebule
czarne oliwki
koperek
2 łyżki oliwy
sól
100g suszonych śliwek bez pestek
posiekany majeranek
100g migdałów w płatkach
szczypta cynamonu
750g filetów z indyka
sól, pieprz
2 cebule
1 łyżka margaryny
1 łyżka koncentratu pomidorowego
1 por
500g marchwi
200ml śmietany
1 łyżka marynowanego pieprzu
25dag makaronu w kokardki
3-4 marchewki
20dag melona
główka sałaty
10dag wędzonego schabu
2 łyżki pestek dyni
15dag jogurtu
2 łyżki majonezu
sok z połowy cytryny
50dag zielonego groszku
cebula
100ml śmietany kremówki
litr bulionu z warzyw
natka
łyżka oleju
sól, pieprz
groszek ptysiowy
całe avocado ze skórką
liście sałaty
pomidor
sól, pieprz
Do przybrania:
zielony ogórek
30dag kurczaka
2 łyżki oleju
2dag smalcu
cebula
ząbek czosnku
pół łyżeczki papryki
2 łyżki ketchupu
75dag ziemniaków
zielenina
1 szklanka ugotowanego ryżu
1 i 1/2 szklanki startego żółtego sera
szklanka ketchupu
3 łyżki stopionego masła
2 roztrzepane jaja
sól, pieprz
zielenina
mizeria
1,2kg dyni
1 duża cebula
1 ząbek czosnku
1/4 litra bulionu warzywnego
200g śmietany
1 łyżeczka kolendry
1 łyżeczka sproszkowanego imbiru
sól morska
szczypta chili
100g chleba chrupkiego (lub bułki tartej)
100g startego sera gouda