Forma potrawy: Sałatki, potrawa wegetariańska, dla ilu osób: 6, czas przygotowania: 1 godz.
1 kg selerów
200 g mąki
300 g oliwy
200 g bułki tartej
5 jaj
300 g cebuli
Sos vinaigrette:
1 łyżka oliwy
1 łyżka octu winnego
20 g soli
20 g cukru
Selery obrać, umyć, pokroić na plasterki o grubości 3 mm i oprószyć mąką. Jaja ubić widelcem na jednolitą masę. Plasterki selerów panierować z obu stron w jajku i tartej bułce. Smażyć na oliwie na złoty kolor. Po usmażeniu ostudzić.
Cebule obrać, umyć, pokroić na cieniutkie plasterki, posolić.
Przygotować sos. Rozetrzeć sól i cukier z octem, dodać oliwę i jeszcze przez chwilę ucierać, by wszystkie składniki dobrze się połączyły.
Selery przełożyć na półmisek, dodać plasterki cebuli. Zalać wszystko sosem, odstawić na 3-4 godziny, ale nie do lodówki - ta sałatka nie nadale się do przechowywania w lodówce.
Forma potrawy: Dania główne
1 kg dyni
sok z cytryny
gruby plaster wędzonego boczku
4 łyżki śmietany
3 łyżki oleju
1 łyżka oregano
sól (najlepiej selerowa)
pieprz
1 szklanka bulionu
Forma potrawy: Dania główne
pół gęsi
2 łyżki miodu
duży seler
pół szklanki powideł śliwkowych
pół szklanki bulionu
sok z połowy cytryny
pół szklanki śmietany
tłuszcz do smażenia
pieprz i sól
Forma potrawy: Sałatki
1 szklanka ugotowanej soi
1/2 selera
3 ogórki kwaszone
2 jabłka
1 butelka śmietany
sól, pieprz do smaku
Wiosenna sałatka z młodych ziemniaków
Forma potrawy: Sałatki
12 młodych, niezbyt dużych, lub 8 większych ziemniaków
pęczek dymki
1 mały słoiczek lekkiego majonezu
Opcjonalnie:
1 jogurt naturalny
pół zielonego ogórka