1kg selerów
200g mąki
300g oliwy
200g bułki tartej
5 jaj
300g cebuli
Sos vinaigrette:
1 łyżka oliwy
1 łyżka octu winnego
20g soli
20g cukru
Selery obrać, umyć, pokroić na plasterki o grubości 3 mm i oprószyć mąką. Jaja ubić widelcem na jednolitą masę. Plasterki selerów panierować z obu stron w jajku i tartej bułce. Smażyć na oliwie na złoty kolor. Po usmażeniu ostudzić.
Cebule obrać, umyć, pokroić na cieniutkie plasterki, posolić.
Przygotować sos. Rozetrzeć sól i cukier z octem, dodać oliwę i jeszcze przez chwilę ucierać, by wszystkie składniki dobrze się połączyły.
Selery przełożyć na półmisek, dodać plasterki cebuli. Zalać wszystko sosem, odstawić na 3-4 godziny, ale nie do lodówki - ta sałatka nie nadale się do przechowywania w lodówce.