MENU
ZWIŃ MENU

Zupa z zielonego groszku

Forma potrawy: Zupy, potrawa wegetariańska

Składniki

50 dag zielonego groszku
cebula
100 ml śmietany kremówki
litr bulionu z warzyw
natka
łyżka oleju
sól, pieprz
groszek ptysiowy

Przyrządzanie

Cebulę pokroić w drobną kostkę. Wrzucić na rozgrzany olej i smażyć aż cebula zeszkli się. Do cebuli wlać bulion z warzyw i dodać opłukany zielony groszek. Gotować pod przykryciem przez 15 minut na wolnym ogniu.

Po ugotowaniu wywar zmiksować, doprawić do smaku solą i pieprzem. Dodać śmietanę. Zupę ponownie zagrzać, ale nie gotować.

Podawać z groszkiem ptysiowym i pietruszką.

Więcej przepisów znajdziesz na www.cojemy.pl

Skomentuj

Zobacz przepisy ze składnikami znajdującymi się w tej potrawie

Podobne przepisy

Sałatka z groszku i mandarynek

Forma potrawy: Sałatki

20 dag zielonego groszku lub groszku konserwowego z puszki
6 mandarynek
4 plastry szynki
4 łyżki majonezu
cukier
sól

Zupa-krem z pieczarek

Forma potrawy: Zupy

20 dag pieczarek
1 litr rosołu z kury
20 dag ugotowanego mięsa z kurczaka
2 łyżki zielonego groszku konserwowego
2 małe cebule
4 jajka
1 łyżka sherry
6 liści sałaty
pieprz, sól, sos sojowy

Zupa minestra

Forma potrawy: Zupy

2 cebule
ząbek czosnku
3 łyżki oleju
mały seler
2 małe marchewki
10 dag fasolki szparagowej
1250 ml rosołu
5 łyżek ryżu
puszka zielonego groszku
1 łyżka ketchupu
sól, pieprz
4 pomidory
4 łyżki tartego żółtego sera

Zupa z boczniaków i warzyw

Forma potrawy: Zupy

75 dag boczniaków 
seler 
3 cebule 
3 marchewki 
2 pietruszki 
puszka zielonego groszku 
czubata łyżka mąki kartoflanej 
kawałek (4-5 cm) świeżego korzenia imbiru lub 1-2 łyżek sproszkowanego 
2 litry bulionu drobiowego (może być z kostki) 
sos sojowy 
natka pietruszki 
sól 
pieprz 
oliwa lub olej do smażenia