Forma potrawy: Zupy, potrawa wegetariańska
50 dag zielonego groszku
cebula
100 ml śmietany kremówki
litr bulionu z warzyw
natka
łyżka oleju
sól, pieprz
groszek ptysiowy
Cebulę pokroić w drobną kostkę. Wrzucić na rozgrzany olej i smażyć aż cebula zeszkli się. Do cebuli wlać bulion z warzyw i dodać opłukany zielony groszek. Gotować pod przykryciem przez 15 minut na wolnym ogniu.
Po ugotowaniu wywar zmiksować, doprawić do smaku solą i pieprzem. Dodać śmietanę. Zupę ponownie zagrzać, ale nie gotować.
Podawać z groszkiem ptysiowym i pietruszką.
Sałatka z groszku i mandarynek
Forma potrawy: Sałatki
20 dag zielonego groszku lub groszku konserwowego z puszki
6 mandarynek
4 plastry szynki
4 łyżki majonezu
cukier
sól
Forma potrawy: Zupy
20 dag pieczarek
1 litr rosołu z kury
20 dag ugotowanego mięsa z kurczaka
2 łyżki zielonego groszku konserwowego
2 małe cebule
4 jajka
1 łyżka sherry
6 liści sałaty
pieprz, sól, sos sojowy
Forma potrawy: Zupy
2 cebule
ząbek czosnku
3 łyżki oleju
mały seler
2 małe marchewki
10 dag fasolki szparagowej
1250 ml rosołu
5 łyżek ryżu
puszka zielonego groszku
1 łyżka ketchupu
sól, pieprz
4 pomidory
4 łyżki tartego żółtego sera
Forma potrawy: Zupy
75 dag boczniaków
seler
3 cebule
3 marchewki
2 pietruszki
puszka zielonego groszku
czubata łyżka mąki kartoflanej
kawałek (4-5 cm) świeżego korzenia imbiru lub 1-2 łyżek sproszkowanego
2 litry bulionu drobiowego (może być z kostki)
sos sojowy
natka pietruszki
sól
pieprz
oliwa lub olej do smażenia