MENU
ZWIŃ MENU

Sałatka z avocado i pomidora

Forma potrawy: Sałatki, potrawa wegetariańska

Składniki

całe avocado ze skórką
liście sałaty
pomidor
sól, pieprz

Do przybrania:
zielony ogórek

Przyrządzanie

Pokroić całe avocado na połowe i wyciągnąć pestkę - można tego dokonać np. uderzając ostrzem noża w pestkę i okręcając, wtedy będzie to łatwe.

Każdą z połówek avocado pokroić na desce na cztery części wzdłuż. Ściągnąć pasemka skórki.

W podobny sposób pokroić pomidora, uprzedniu usuwając szypułkę (ogonek).

Na talerzu na liściach zielonej sałaty ułożyć cząstki avocado a pomiędzy nie położyć pokrojonego pomidora. Przyprawić pieprzem i solą do smaku.

Dookoła talerza położyć plasterki zielonego ogórka - całość wygląda bardzo apetycznie i podobnie smakuje.

Więcej przepisów znajdziesz na www.cojemy.pl

Skomentuj

Zobacz przepisy ze składnikami znajdującymi się w tej potrawie

Podobne przepisy

Zupa-veloute z avocado

Forma potrawy: Zupy

3 owoce avocado
1 zielony ogórek
1 twardy pomidor
4 łyżki śmietany
100 ml mleka
sok z 1 cytryny
sól, pieprz

Dip z avocado

Forma potrawy: Sosy

2 duże dojrzałe avocado
200 ml jogurtu
mała cebula
ząbek czosnku
łyżka oliwy
łyżka drobno pokrojonej zielonej pietruszki
4 łyżki soku cytrynowego
cukier, sól, pieprz

Kanapki z avocado

Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, Kolacje, Śniadania

owoc avocado (niezbyt miękki)
chleb
masło
cebula
sól

Galaretka z avocado

Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, Sałatki

2 avocado
100 ml wywaru mięsnego
1 łyżeczka żelatyny
80 ml śmietanki kremowej
sok z 1 cytryny
4 duże krewetki
sól, pieprz

Do przybrania:
zielona pietruszka, koperek