Forma potrawy: Sałatki, potrawa wegetariańska
całe avocado ze skórką
liście sałaty
pomidor
sól, pieprz
Do przybrania:
zielony ogórek
Pokroić całe avocado na połowe i wyciągnąć pestkę - można tego dokonać np. uderzając ostrzem noża w pestkę i okręcając, wtedy będzie to łatwe.
Każdą z połówek avocado pokroić na desce na cztery części wzdłuż. Ściągnąć pasemka skórki.
W podobny sposób pokroić pomidora, uprzedniu usuwając szypułkę (ogonek).
Na talerzu na liściach zielonej sałaty ułożyć cząstki avocado a pomiędzy nie położyć pokrojonego pomidora. Przyprawić pieprzem i solą do smaku.
Dookoła talerza położyć plasterki zielonego ogórka - całość wygląda bardzo apetycznie i podobnie smakuje.
Forma potrawy: Zupy
3 owoce avocado
1 zielony ogórek
1 twardy pomidor
4 łyżki śmietany
100 ml mleka
sok z 1 cytryny
sól, pieprz
Forma potrawy: Sosy
2 duże dojrzałe avocado
200 ml jogurtu
mała cebula
ząbek czosnku
łyżka oliwy
łyżka drobno pokrojonej zielonej pietruszki
4 łyżki soku cytrynowego
cukier, sól, pieprz
Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, Kolacje, Śniadania
Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, Sałatki
2 avocado
100 ml wywaru mięsnego
1 łyżeczka żelatyny
80 ml śmietanki kremowej
sok z 1 cytryny
4 duże krewetki
sól, pieprz
Do przybrania:
zielona pietruszka, koperek