Sos:
15dag pomidorów
pęczek włoszczyzny
3 łyżki oleju lub oliwy
5dag cebuli
ząbek czosnku
liść laurowy
gałązka tymianku, oregano i rozmarynu
20g świeżego imbiru
Danie:
4 porcje filetów z mintaja
jajko
4 łyżki mąki
sól, pieprz
40g tłuszczu do smażenia
Na początek należy zanurzyć we wrzątku pomidory, obrać je ze skórki i pokroić w kostkę.
Cebulę i włoszczyznę obrać, umyć i podobnie pokroić w kostkę.
Filety umyć, osuszyć, posolić, popieprzyć, obtoczyć w mące. Zanurzyć w lekko ubitym jajku.
Smażyć w gorącym tłuszczu do osiągnięcia złotego koloru (na każdą stronę 2-3 minuty). Odstawić w ciepłe miejsce.
Na rozgrzanym oleju zeszklić cebulę, dodać zmiażdżony ząbek czosnku, włoszczyznę, a na końcu pomidory przyprawy.
Dusić 20 minut na małym ogniu.
Imbir obrać i zetrzeć na drobnej tarce przykrytej folią aluminiową (lub pergaminem), papier zdjąć i utarty imbir delikatnie zeskrobać nożem.
Dodać do sosu. Sos przyprawić pieprzem, solą i szczyptą cukru, następnie polać nim rybę.
Filety mintaja można zastąpić filetami z kurczaka.