cojemy.pl > Sosy > Mintaj z sosem włoskim

wyszukaj przepisy wg. składników, na przykład: Przepisy z winem i serem żółtym

Mintaj z sosem włoskim

Formy potrawy: danie główne, danie rybne, sos, czas przygotowania: 35 min.

Składniki potrawy

Sos:
15dag pomidorów
pęczek włoszczyzny
3 łyżki oleju lub oliwy
5dag cebuli
ząbek czosnku
liść laurowy
gałązka tymianku, oregano i rozmarynu
20g świeżego imbiru
Danie:
4 porcje filetów z mintaja
jajko
4 łyżki mąki
sól, pieprz
40g tłuszczu do smażenia

Przyrządzanie

Na początek należy zanurzyć we wrzątku pomidory, obrać je ze skórki i pokroić w kostkę.
Cebulę i włoszczyznę obrać, umyć i podobnie pokroić w kostkę.
Filety umyć, osuszyć, posolić, popieprzyć, obtoczyć w mące. Zanurzyć w lekko ubitym jajku.
Smażyć w gorącym tłuszczu do osiągnięcia złotego koloru (na każdą stronę 2-3 minuty). Odstawić w ciepłe miejsce.
Na rozgrzanym oleju zeszklić cebulę, dodać zmiażdżony ząbek czosnku, włoszczyznę, a na końcu pomidory przyprawy.
Dusić 20 minut na małym ogniu.
Imbir obrać i zetrzeć na drobnej tarce przykrytej folią aluminiową (lub pergaminem), papier zdjąć i utarty imbir delikatnie zeskrobać nożem.
Dodać do sosu. Sos przyprawić pieprzem, solą i szczyptą cukru, następnie polać nim rybę.
Filety mintaja można zastąpić filetami z kurczaka.

Widok do druku

Zobacz przepisy ze składnikami znajdującymi się w tej potrawie

Cebula, Czosnek, Imbir, Jajka, Liść laurowy, Mintaj, Mąka pszenna (zwykła), Olej, Oliwa, Oregano, Pieprz, Pomidor, Rozmaryn, Sól kuchenna, Tymianek, Włoszczyzna

Podobne przepisy

Pieczone żeberka wieprzowe

Forma potrawy: Danie główne
1kg żeberek wieprzowych
3 ząbki czosnku
1 łyżka miodu
1/2 łyżeczki pieprzu
1/2 przyprawy chińskiej - 5 smaków ( można ją zastąpić mieszanką zmielonego imbiru, cynamonu i odrobiny anyżku)
1 łyżka oleju sojowego
3 łyżki sosu sojowego
sól
Do podania z:
ryż
» zobacz przepis

Sałatka z cukinii lub brokułów

Forma potrawy: Sałatka lub surówka
1kg cukinii lub brokułów
400g pomidorów
szklanka majonezu
6 ząbków czosnku
4 jaja ugotowane na twardo
3 cebule
2 jabłka
1 łyżka musztardy
sok z cytryny
4 łyżki siekanej natki pietruszki
cukier
pieprz i sól do smaku

Do podania:
pieczywo
» zobacz przepis

Schab z kartoflami

Forma potrawy: Danie główne
750g schabu
750g małych kartofli
1 łyżka oleju
1 łyżka masła
1 łyżka mąki
1 cebula
1 łyżeczka kminku
sól, pieprz
» zobacz przepis

Kurczę w cytrynie po chińsku

Forma potrawy: Danie główne
1 kurczak o wadze ok. 1 kg
1 średni kawałek imbiru lub 1 łyżka imbiru w proszku
2 cebulki szalotki
2 łyżki sosu sojowego
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
olej do smażenia
1 cytryna pokrojona w plasterki do przybrania
Sos:
1 łyżka cukru
1 łyżka sosu sojowego
4 łyżki soku z cytryny
1 łyżeczka oleju sezamowego
1 łyżeczka drobno posiekanej skórki z cytryny
250ml wody
Do podania:
ryż
» zobacz przepis

Sardynki w imbirze

Forma potrawy: Danie rybne, Danie główne
8 sardynek świeżych lub mrożonych
1 łyżka octu winnego
1,5 filiżanki wody
2,5 - 3 łyżki sosu sojowego
2 łyżki sake (wódki ryżowej)
1 łyżka cukru
2 kawałki średniego imbiru (2 łyżki imbiru w proszku)
liście do wyłożenia rondla (np. sałaty) lub pergamin
Do podania:
Ryż
» zobacz przepis

Szparagi z sosem holenderskim

Forma potrawy: Danie główne
2kg białych szparagów
2 pomidory
1/2 pęczka bazylii
125g masła
1 żółtko, sól
2 łyżeczki soku z cytryny
czarny pieprz
150g surowej szynki wędzonej pokrojonej w cienkie plasterki
» zobacz przepis

Cukinia z sosem vinaigrette

Forma potrawy: Inna potrawa, Sałatka lub surówka, Przekąska lub przystawka
3 cukinie
2 ząbki czosnku
sos vinaigrette
» zobacz przepis

Makaron z sosem grzybowym

Forma potrawy: Danie główne
10 dag. makaronu - wstążek
10 g. masła lub margaryny
40 dag. pieczarek
2 dymki (niekoniecznie)
2 łyżki śmietany
2 cebule
100 ml. wywaru z warzyw
200 ml. chudego mleka
2 łyżki mąki lub zasmażki w proszku
pieprz cayenne
szczypiorek
sól
» zobacz przepis

Schab z owocami

Forma potrawy: Danie główne
1kg schabu z polędwicą i skórką
1 łyżka masła
2 łyżki oleju
1 puszka ananasów
sól, pieprz

Sos:
120g suszonych śliwek
1 łyżka cukru

Do podania:
zmiemniaki
czerwona kapusta
» zobacz przepis

Zielona salata z sosem roquefort

Forma potrawy: Sałatka lub surówka
2 sałaty
2 łyżki zielonej pietruszki
2 łyżki szczypiorku

Sos:
75g sera roquefort (ostry ser owczy)
1 łyżka śmietanki
1 cytryna
sól, pieprz
» zobacz przepis

Sałatka pieczarkowa z sosem francuskim

Forma potrawy: Sałatka lub surówka
50dag świeżych pieczarek
2 średnie świeże ogórki
2 ząbki czosnku
1 pęczek koperku, pietruszki i szczypiorku
połowa czerwonej papryki
1/3 szklanki oliwy z oliwek
2 łyżki octu winnego
sól
pieprz
» zobacz przepis

Kabaczki lub cukinie nadziewane

Forma potrawy: Przekąska lub przystawka
1kg kabaczków lub cukinii
400g nadzienia z mięsa (jak na mielone kotlety)
lub 400g nadzienia z grzybów, warzyw, ryżu
50g tłuszczu
150g śmietany lub sos z 40g tłuszczu
30g mąki
30g koncentratu pomidorowego
sól, cukier
» zobacz przepis
↑ wróc do góry ↑
Cookies i polityka prywatności.

Serwis cojemy.pl wykorzystuje pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w witrynie. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Zobacz szczegóły w polityce prywatności.