wiązka szparagów (około 300g)
5 cienkich plastrów szynki
3 pomarańcze z cienką skórką
1-2 łagodne cebule
czarne oliwki
koperek
2 łyżki oliwy
sól
Szparagi dobrze oczyścić, po czym związać w pęczki i gotować 20 minut w osolonym wrzątku. Po gotowaniu szparagi odsączyć i ostudzić.
Wziąć dwie pomarańcze: sparzyć je, dokładnie umyć i osuszyć, pokroić razem ze skórką w cienkie plasterki.
Cebulę obrac, po czym pokroić w krążki.
Następnie przyrządzić sos: z trzeciej pomarańczy wycisnąć sok, wymieszać z solą i oliwą.
Pęczki szparagów owinąć plasterkami z szynki, ułożyc na półmisku na przemian z plasterkami pomarańczy i krążkami cebuli.
Potrawę udekorować oliwkami i gałązkami koperku. Sos podawać oddzielnie w sosjerce.