Forma potrawy: Dania główne
wiązka szparagów (około 300g)
5 cienkich plastrów szynki
3 pomarańcze z cienką skórką
1-2 łagodne cebule
czarne oliwki
koperek
2 łyżki oliwy
sól
Szparagi dobrze oczyścić, po czym związać w pęczki i gotować 20 minut w osolonym wrzątku. Po gotowaniu szparagi odsączyć i ostudzić.
Wziąć dwie pomarańcze: sparzyć je, dokładnie umyć i osuszyć, pokroić razem ze skórką w cienkie plasterki.
Cebulę obrac, po czym pokroić w krążki.
Następnie przyrządzić sos: z trzeciej pomarańczy wycisnąć sok, wymieszać z solą i oliwą.
Pęczki szparagów owinąć plasterkami z szynki, ułożyc na półmisku na przemian z plasterkami pomarańczy i krążkami cebuli.
Potrawę udekorować oliwkami i gałązkami koperku. Sos podawać oddzielnie w sosjerce.
Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, Dania główne, Kolacje
1 kg szparagów
100 g masła
1 łyżka tartej bulki
cukier, sól
Forma potrawy: Śniadania
1 kg szparagów
50 g masła
8 jaj
2 łyżki utartego ementalera
1 łyżka mąki ziemniaczanej
pieprzu cayenne na koniec noża
rzezucha
sól
1/2 łyżeczki cukru
Forma potrawy: Sałatki
25 dag ananasa z puszki
10 dag pieczarek
10 dag ugotowanych szparagów
pół ugotowanego kurczaka (ok. 0,5 kg)
2 jajka
słoik majonezu (15 dag)
pomidor
łyżka zieleniny
sól, pieprz
Forma potrawy: Dania główne
2 kg białych szparagów
2 pomidory
1/2 pęczka bazylii
125 g masła
1 żółtko, sól
2 łyżeczki soku z cytryny
czarny pieprz
150 g surowej szynki wędzonej pokrojonej w cienkie plasterki