MENU
ZWIŃ MENU

Szparagi po maltańsku

Forma potrawy: Dania główne

Składniki

wiązka szparagów (około 300g)
5 cienkich plastrów szynki
3 pomarańcze z cienką skórką
1-2 łagodne cebule
czarne oliwki
koperek
2 łyżki oliwy
sól

Przyrządzanie

Szparagi dobrze oczyścić, po czym związać w pęczki i gotować 20 minut w osolonym wrzątku. Po gotowaniu szparagi odsączyć i ostudzić.

Wziąć dwie pomarańcze: sparzyć je, dokładnie umyć i osuszyć, pokroić razem ze skórką w cienkie plasterki.

Cebulę obrac, po czym pokroić w krążki.

Następnie przyrządzić sos: z trzeciej pomarańczy wycisnąć sok, wymieszać z solą i oliwą.

Pęczki szparagów owinąć plasterkami z szynki, ułożyc na półmisku na przemian z plasterkami pomarańczy i krążkami cebuli.

Potrawę udekorować oliwkami i gałązkami koperku. Sos podawać oddzielnie w sosjerce.

Więcej przepisów znajdziesz na www.cojemy.pl

Skomentuj

Zobacz przepisy ze składnikami znajdującymi się w tej potrawie

Podobne przepisy

Szparagi gotowane

Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, Dania główne, Kolacje

1 kg szparagów
100 g masła
1 łyżka tartej bulki
cukier, sól

Omlet serowy ze szparagami

Forma potrawy: Śniadania

1 kg szparagów
50 g masła
8 jaj
2 łyżki utartego ementalera
1 łyżka mąki ziemniaczanej
pieprzu cayenne na koniec noża
rzezucha
sól
1/2 łyżeczki cukru

Sałatka skandynawska

Forma potrawy: Sałatki



25 dag ananasa z puszki
10 dag pieczarek
10 dag ugotowanych szparagów
pół ugotowanego kurczaka (ok. 0,5 kg)
2 jajka
słoik majonezu (15 dag)
pomidor
łyżka zieleniny
sól, pieprz

Szparagi z sosem holenderskim

Forma potrawy: Dania główne

2 kg białych szparagów
2 pomidory
1/2 pęczka bazylii
125 g masła
1 żółtko, sól
2 łyżeczki soku z cytryny
czarny pieprz
150 g surowej szynki wędzonej pokrojonej w cienkie plasterki