cojemy.pl > Zapiekane > Zapiekanka z dyni

wyszukaj przepisy wg. składników, na przykład: Ciasta z serem białym bez jajek

Zapiekanka z dyni

Formy potrawy: zapiekane, potrawa wegetariańska

Składniki potrawy

1,2kg dyni
1 duża cebula
1 ząbek czosnku
1/4 litra bulionu warzywnego
200g śmietany
1 łyżeczka kolendry
1 łyżeczka sproszkowanego imbiru
sól morska
szczypta chili
100g chleba chrupkiego (lub bułki tartej)
100g startego sera gouda

Przyrządzanie

Z dyni usunąć pestki, miąższ zetrzeć na jarzynówce. Cebulę i czosnek drobno posiekać i wymieszać z dynią.

Całość przełożyć do żaroodpornej formy z niskim brzegiem. Zimny bulion roztrzepać ze śmietaną, kolendrą, imbirem, solą i chili, polać dynię. Powierzchnię posypać świeżo startym chlebem chrupkim i serem.

Formę wstawić do zimnego piekarnika. Ustawić temperaturę na 180°C.

Zapiekać około 45 minut, aż powierzchnia zapiekanki zbrązowieje.

Widok do druku

Zobacz przepisy ze składnikami znajdującymi się w tej potrawie

Bulion, Bułka tarta, Cebula, Chleb (każdy rodzaj), Czosnek, Dynia, Imbir, Kolendra, Papryka chili, Ser żółty, Sól kuchenna, Śmietana

Podobne przepisy

Dynia po japońsku

Forma potrawy: Danie główne
450g dyni japońskiej lub zwykłej, o zielonej skórce
1 1/2–2 szklanki dashi-jiru (lub bulionu)
2 1/2 łyżki cukru
1 łyżka wina mirin (lub wódki)
1 1/2 łyżki sosu sojowego
» zobacz przepis

Dynia w skorupce ziemniaczanej

Forma potrawy: Przekąska lub przystawka
600g pomarańczowej dyni (np. piżmowej)
sól, pieprz
mąka
1 jajo
300g ziemniaków
olej roślinny do smażenia

Na sos paprykowy:
2 szalotki
1 łyżka masła
1 czerwona papryka
1 gałązka tymianku
1 ząbek czosnku
1 goździk
40ml wermutu
4 łyżki białego wytrawnego wina
1/8 l śmietany kremowej
1/8 l rosołu z drobiu
1 łyżeczka soku z cytryny
sól, pieprz
olej z pestek dyni
prażone pestki dyni do dekoracji
» zobacz przepis

Zupa w dyni

Forma potrawy: Zupa
1 dynia wielkości piłki nożnej, z "ogonkiem"
2 cebule
50g masła
1 jabłko
czosnek
pieprz, sól
świeże ziele krwiściągu lub trybuli ogrodowej
1 1/2 l rosołu wołowego
olej z pestek dyni
śmietana

Do podania:
wino białe
» zobacz przepis

Dynia hokkaido nadziewana

Forma potrawy: Zapiekane, Danie główne
150g ryżu długoziarnistego
2 dynie Hokkaido (po 1 kg)
2 cebule
3 ząbki czosnku
3 łyżki oliwy lub oleju
500g mieszanego mięsa mielonego
1 łyżeczka sproszkowanej słodkiej papryki
3 jaja
100g śmietany kremowej
100ml mleka
100g startego sera gouda
sól
» zobacz przepis

Lasagne z dorszem w sosie dyniowym

Forma potrawy: Zapiekane, Danie rybne, Danie główne
8 płatów lasagne
500g filetów z dorsza
2 łyżki oliwy
sól, pieprz

Na sos dyniowy:
400g miąższu dyni pokrojonego w kostkę
1 szalotka, obrana i drobno posiekana
15g masła
150ml wody
1 kostka rosołu drobiowego
1/4 łyżeczki curry
szczypta chili, sól, pieprz

Na sos beszamelowy:
20g masła
1 łyżka mąki
150ml mleka
1 łyżka startego ostrego sera
sól, pieprz
» zobacz przepis

Dynia z cukinią - zapiekanka "halloween"

Forma potrawy: Zapiekane, Danie główne
500g miąższu dyni
250ml cydru lub wina z jabłek
3 plastry świeżego kłącza imbiru
1 goździk
2 średniej wielkości cukinie (ok. 400 g)
25g masła
cytrynowy pieprz
60g nasion słonecznika
150g śmietany kremówki
4 żółtka
biały pieprz, sól
» zobacz przepis

Zapiekanka z dyni, migdałów i jaj

Forma potrawy: Zapiekane
400g obranej dyni
100g drobno zmielonych migdałów
100g świeżo startego parmezanu
6 jaj
60g miękkiego masła
sól
biały pieprz
» zobacz przepis

Dynia rondini z serem feta

Forma potrawy: Zapiekane, Przekąska lub przystawka
2 dynie rondini (kulista odmiana cukinii)
2–3 kromki niezbyt świeżego chleba wieloziarnistego
100g sera feta
1 jajo
majeranek
sos sojowy
1 szklanka sosu pomidorowego
śmietana
» zobacz przepis

Austriackie ciasto dyniowe

Forma potrawy: Ciasto
Ciasto:
10g drożdży
60ml śmietany kremowej
65ml letniej wody
200g mąki z orkiszu (lub pszennej)
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki miodu
50g masła

Nadzienie:
1 mała dynia
150ml bulionu warzywnego
curry
3 pomidory

Polewa:
150g śmietany kremówki
100ml bitej śmietany
2 jaja
koncentrat bulionu warzywnego
sól ziołowa
pieprz do smaku
100g startego ementalera
» zobacz przepis

Zapiekanka z dyni i czerwonej fasoli

Forma potrawy: Zapiekane
300g pokrojonego w plastry miąższu dyni
2 cebule
2 ząbki czosnku
500g czerwonej fasoli z puszki (osączonej)
50g bułki tartej
1 pęczek pietruszki
50g oliwy
» zobacz przepis

Konfitury z dyni

Forma potrawy: Przetwór
1,5kg dyni
1kg cukru
1 szklanka wody
sok z cytryny lub kwasek cytrynowy
1 kieliszek araku lub wódki
» zobacz przepis

Sałatka owocowa z dynią

Forma potrawy: Sałatka lub surówka
300g miąższu dyni
100g śliwek węgierek
200g winogron
2 jabłka
50g orzechów włoskich
świeża melisa lub mięta
miód
» zobacz przepis
↑ wróc do góry ↑
Cookies i polityka prywatności.

Serwis cojemy.pl wykorzystuje pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w witrynie. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Zobacz szczegóły w polityce prywatności.